Hae
Ninnin energianurkkaus

Voihan pyörä

Sunnuntaina oli ekat triathlonkoulun pitkät treenit. Ensin maastopyöräily alle, pieni juoksu väliin ja lopuksi uinti.

Oli vähän Ylöjärvellä erilaiset maisemat ja reitit kuin Etelä-Pohjanmaalla. Ihania mäkiä ja syke nousi kunnolla. Varsinkin, kun mulla ei cyclossa vaihteet riittäneet alkuunkaan ja pienimmällä vaihteella + seisten sain vääntämällä vääntää, että pääsin mäen päälle. Ois pitäny istua, mutta ei mitään mahdollisuutta noilla vaihteilla. Treenin maksimisyke olikin 190.. 😀 Taas kävi mielessä Kipan vinkki kolme ratasta eteen. Mulla on kaksi edessä ja takana yhdeksän. Alamäet hiekkapohjalla olivat pahoja, en uskaltanut noilla kapeilla renkailla antaa mennä. Poikettiinkin sitten valmentajan johdolla reitiltä, ettei meille tuu liian rankka treeni ennen tärkeää uintia. Meitä lähti sitten neljän sakki eri kautta takaisinpäin kuin muut. Asfalttia rauhallisesti ajellen, eipä tuntunu enää reisissä. 😉

Aikaa kulutettiin pienellä ohjelmasta poikkeavalla juoksulenkillä, ja lainasinkin muutamaa numeroa isompia lenkkareita, kun omia ei ollu mukana. En loppujen lopuksi juossut kuin pari kilometriä, kun pohkeissa tuntui ja vähän jalan ulkoreunassa. Käännyin ennen muita takaisinpäin. Aattelin, että ei ole mitään järkeä vielä juosta palautumisen ollessa kesken.

Triathlonkoululla on oma uintivuoro, mikä on ihan loistavaa! Meidän jaettiin kahteen porukkaa, aloitteleviin ja jatkaviin. Mä tietty olin siellä aloittelevissa. Kävin sen nenäklipsinkin ostamassa ja ensimmäistä kertaa sitä testasin, kun lauantaina Seinäjoen uimahalli oli kiinni, enkä uimaan päässy. Se oli hyvä! Ei menny vettä nenän kautta sisään. Treeni sujui kai ihan hyvin tasoon nähden. Eiköhän se koko ajan eteenpäin mene, ainakin vielä toivottavasti.

Ihanaa oli treenata porukassa ja vaikka palautuminen vielä vaiheessa onkin, niin ei silti tuntunut liian rankalle. Jätän kuitenkin tällä viikolla vielä juoksut väliin ja keskityn muuhun, palauttava viikko kuitenkin eli en aio ohjelmassa olevia juoksutreenejä millään muulla lajilla korvata.

Mä en millään pärjää maastossa tuolla mun nykyisellä cyclocrossilla. Siihen pitää joko tehdä muutoksia, vaihtaa kappa + vaihteet (enemmän vaihteita) sekä vanteet + kumit leveimpiin. Ainakin. Tai sitten ostaa maastopyörä erikseen. Jotenkin mua kiinnostais enemmän halvemman maastopyörän, esim. käytetyn ostaminen ja tehdä cyclosta maantiepyörämäinen eli alkuun vaihtaa maantiekumit (joskus keväällä sitten). Pyöräily on kyllä kallis harrastus, välineet maksaa. Mutta toki kestävät varmasti melko pitkään, kun on hyvät alla. Aika paljon olen vuoden aikana välineisiin laittanut rahaa, mutta sitten ne on taas vuosiksi. Suksetkin ovat nyt todella hyvät, kun alkuvuodesta ostin!

Mutta siis palatekseni pyöräpohdintoihin, niin olisi paljon helpompaa kuin ei tarvisi vaihdella renkaita ym. pyörään aina lenkistä riippuen. Vaan pyörä olisi valmiina käyttötarkoitukseen. Kysyin Kaitsulta, että minkälaisia pyöriä porukoilla on, ja vastaus oli maantie- ja maastopyörät. Enkä kyllä yhtään ihmettele maastopyörälenkkejä, sen verran kuntoa nostavia ne ovat kunnon maastossa, joten mielellään niitä tekisin. 🙂

En olisi uskonut, että tässä voi näin käydä, että pyöräkuume iskee, vaikka juuri kesällä ekan kunnon pyörän ostinkin. 😀

14 kommenttia

 1. Laura kirjoitti:

  Jaanan blogissa yritinkin jo kysellä, että oliko siinä muuta pointtia kun että se kunto nousee siinä maastopyöräilyssä? Vai miksei riitä ihan normi pyörälenkit?

  Sulla tuntus olevan järkevä ote tohon palautumiseen 🙂

 2. Jaanaba kirjoitti:

  Laura sanottiin, että maastopyöräilyssä pyöräily kehittyy erittäin hyvin. Tekniikka. On kai siinä jotain muutakin, ehkä Ninni muistaa.

  Niin ja Ninni mun pyöräkuume on ihan hirvee. Eikä parane.

 3. Ninni kirjoitti:

  Laura, just nuo mitä Jaanaba mainitsi ja lisäksi vielä pyörän hallinta. 🙂

  Oppia ikä kaikki. 😉 Palautumisen suhteenkin. 😀

  Jaanaba, koska mä tulisin Tampereelle kaupoille?! 😉

 4. Kauramoottori kirjoitti:

  Kolmannen eturattaan lisääminen olis melkonen homma. Siinä menis uusiks kammet, etuvaihtaja ja vaihdekahva ainakin. Ja niihin uppoo helposti muutama satanen plus mahdolliset työkulut. Kannatan toisen pyörän ostamista.

  Mulla on talviajossa/maastoajossa ulkomailta vajaalla 900 eurolla ostettu maastopyörä, enkä ole katunut. leveät nappularenkaat yhdistettynä hydraulisiin levyjarruihin on talviajossa mahtava yhdistelmä.

  Jos et uutta pyörää tilaa, niin fillaritorilta (http://www.fillaritori.com/viewforum.php?f=8&start=25) tai fillarilehden torilta saattaa löytyä hyviä pyöriä, jos ehtii ekana vastaamaan ilmotuksiin.

 5. terpu kirjoitti:

  Täältä suunnasta lähtee myöskin ääni ihan maastopyörän ostamiselle. Niitä voi oikeastikin saada varsinkin nyt tähän aikaan vuodesta todella halvalla (nimim. maksoin 400e uudesta maastopyörästä kaksi vuotta sitten, suokkarihinta reilusti päälle tonnin).

  Ja kun pyöräkuumeelle antaa pikkusormen se vie sitten helposti koko käden. Esimerkiksi meillä kahden ihmisen kodissa asustaa yhteensä 11 pyörää: 10 ns. parempaa pyörää + 1 kaupunki/työmatkapyörä. Lukuun sisältyy molempien maantie-, aika-ajo-, rata- ja cyclocrosspyörät. Tommilla on lisäksi kakkoscyclo kököille keleille ja minulla sitten maastopyörä. Eli varo vaan 🙂

 6. Ninni kirjoitti:

  Kauramoottori, kiitos informaatiosta! Taitaa oikeasti olla toisen pyörän paikka. Ihan turhaan tehdä noin isoa satsausta tuohon cycloon. Onkohan 500-700 euron maastopyörät mistään kotoisin, jos ovh-hinnoista puhutaan? Luurasin vaan eilen netistä joitakin pyöräkauppoja läpi. Jos löytäis jonkun hyvän käytetyn, niin olisin valmis sellaisen ostamaan. Mä oon vaan niin lyhyt (165cm), että noita pienirunkoisia pyöriä on vähemmän.

  Terpu, mistä sä tuollaisen löydön teit? Voi apua mikä määrä pyöriä! 😀 En mäkään siis millään pärjää yhdellä. ;D

 7. Kauramoottori kirjoitti:

  Jos ulkomailta ostaa, niin tuo 500-700 riittää jo ihan hyvään pyörään. Varsinkin, kun nyt on tarjouksia vähän joka puolella.

  Esimerkiksi tää Radon olis osien puolesta jo erinomainen tuossa hintaluokassa (jos koko 16″ on riittävän pieni):
  http://www.bike-discount.de/shop/k95/a45700/zr-team-6-0.html
  Ja noita Radoneita sais Suomestakin Bike-Discountin hinnoilla: http://www.fillariosa.fi/

 8. Ninni kirjoitti:

  Kauramoottorille kiitoksia vinkeistä! Täytyy käydä vähän koeajoilla, niin tietää oikean koon. Voi olla, että ekan pyörän osto tapahtuu Suomessa, mutta jatkossa kun tietää vähän enemmän, niin uskaltaa ulkomailtakin tilata..

 9. Anonymous kirjoitti:

  Hei, luin sun kesän tekstejä, joissa kerroit käyneesi lpg:ssä penikkavaivan vuoksi. Olisi muutama kysymys:

  – onko penikkavaiva pysynyt poissa?
  – käytkö edelleen lpg:ssä?
  – oliko lpg:stä OIKEASTI apua penikkavaivaan?

  Terveisin,

  sitkeästä ja kipeistä penikoista kärsivä juoksusta haaveileva ja epätoivoinen, Nipsu.

 10. Ninni kirjoitti:

  Nipsu, nyt penikkavaivat ovat pysyneet poissa. Kivut kestivät tosi pitkään, ja olisi heti aluksi pitänyt vain lopettaa juoksu kokonaan pariksi viikoksi ja kokeilla sen jälkeen korkeintaan kilometrin verran juoksua. Jos sattuu, niin toiset pari viikkoa lepoa ja jos ei satu, niin sitten pikkuhiljaa kilsa kerrallaan pituutta lisää.

  Kävin lpg:ssä ennen maratonia, mutta en oikeastaan penikkojen takia, vaan vähän kuin hieronnan korvikkeena.

  Lpg vei hetkellisesti kivut pois. Jos mulla sattui kävellessäkin, niin lpg helpotti ja jalat tuntuivat taas hyviltä. Mutta silti ne eivät oikeasti olleet juoksukunnossa. Jos aattelee penikoita ja vertaa hierontaa ja lpg:tä, niin lpg:n jälkeen oli kivuttomampaa elämää kuin hieronnan. Kai se irrottaa lihasta kalvosta paremmin. Ennemmin penikkavaivat ei mulla oo olleet näin sitkeässä, ja jotenkin kuvittelin olevani juoksukunnossa lähes heti, kun oli kivutonta.

  Mutta tärkein hoito kylmän, hieronnan ja geelien lisäksi on oikeasti lepo. Mun olisi pitänyt malttaa levätä kunnolla heti aluksi. Lpg, kylmä ja geeli ehkä nopeuttavat paranemista, mutta ilman lepoa se ei onnistu. :/

  Kun vaan ittekin muistaisi tämän seuraavalla kerralla. Tsemppiä, toivottavasti pääset tuosta kamalasta vaivasta pian eroon!!

 11. Kauramoottori kirjoitti:

  Täytyy vielä kommentoida noita penikkavaivoja. Mulla niihin on auttanu myös kompressiosäärystimet. Maksaa parikymppiä ja saattaa tuoda apua.

 12. Ninni kirjoitti:

  Mäkin muuten tilasin Back on Track pohjesuojan, ja se on kyllä ollu hyvä. 🙂
  http://www.backontrack.com/fi/tuotteet/ihmiset/pohjesuoja/

 13. Anonymous kirjoitti:

  Kiitos Ninni vastauksesta!

  Onkos nuo kompressiosäärystimet vähän niin kuin kompressiosukat, mutta ilman sitä sukkaosaa?

  Joskus olen miettinytkin kompressiosukkien vaikutusta penikoihin, muttei kenelläkään ollut siitä oikeastaan kokemuksia.

  Nipsu

 14. Ninni kirjoitti:

  Anonyymi, luultavasti vähän sama vaikutus. Mä käytän tuota säärystintä palautumisen lisäksi lämmittämiseen ennen treeniä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.