Hae
Ninnin energianurkkaus

Vappupyöräilyn ihanuus

Lähdin aamusta kotoa kohti Soinia ja mökkiä, muu perhe tulisi autolla perässä. Oli kova tuuli, Foreca näytti 6-7 m/s. Katoin naapurin Suomen lipusta, että tulee sivusta tai takaa, mutta täyttä vastatuulta ei olisi. Päätin siis mieluummin pyöräillä Soiniin, kuin Soinista kotiin.

Seinäjoki-Soini välillä tien piennar on olematon, joten on pakko pyöräillä suurimmaksi osaksi tien puolella. Sivutuuli oli tosi voimakas, ja sain kyllä tehdä töitä, että pyörä pysyy kovimmissa pyörteissä tiellä. Onneksi tuuli niin päin, että tuulen vietyä olisin ojassa enkä tiellä.

Mä en ymmärrä miten ajattelemattomia autoilijat oikein on. Vaikka edessä on 1,5 kilometrin suora, ja ketään ei tule vastaan, niin silti ei voi ajaa toiselle kaistaille. Ei edes osittain. Ei ne renkaat siitä keskiviivan ylityksestä kulu! Jopa yksi rekka ajoi omaa kaistaansa, ja sen jälkeen meinasin oikeasti ajaa ojaan. Se ilmavirta, pöly ja tuuli oli kamalaa. Mä kirosin niin monet autoilijat, olin tosi vihainen!

91 kilometriä tuli poljettua, aikaa meni n. 3,5h. Keskivauhti oli 25,1 km/h. Viime kesänä enkka oli 25,3 km/h, mutta silloin keskisyke oli lähes kymmenen pykälää korkeampi. Toki olosuihteita en muista kesältä, että kuinka tuuli ja mihin suuntaan. Huomasin kuitenkin mäissä, että kunto on todellakin kasvanut! 🙂 Silti tuntui jossain 70 kilsan paikkeilla, etten ikinä jaksa mökille. Nimittäin Lehtimäki-Soini akselilla n. 15 kilsaa oli kamala vastatuuli. Onneksi viimeiset 10 kilsaa oli myötäinen, ja elämä hymyili. ;D Mutta on tuo vaan pitkä matka, ja sen jälkeen pitäis vielä juosta 21,1km. Huh, sanon mä!

Kuortaneella. Pari mäkeä takana, ja useita edessä.

Lehtimäellä, tuolta mä tulin monet mäet nousseena.

Soini edessä. Tässä mäessä vauhti nousi viiteenkymppiin, ja meinasi käydä hullusti.  Sivutuuli otti renkaisiin niin, että eturengas alkoi vemppaamaan. Pelkäsin oikeasti, että nyt on menoa. Sain onneksi jarrutettua, ja pyörän normalisoitua.

Tulvii.. Pyöräilyn päällä jalkojen palauttelua, tämän jälkeen saunaan ja järveen vielä uudelleen. Vesi oli jääkylmää! 🙂

6 kommenttia

 1. Hanne kirjoitti:

  Yhdyn täysin kommenttiisi noista autoilijoista!! Argh, se on todella ärsyttävää kun ne ei väistä 🙁 Pari kertaa olen hyvin ”aikuismaisesti” näyttänyt vaan keskaria kun on keljuttanut niin paljon… =/

  Ihan mahtava tuo sinun lenkki, wau!! voi että minäkin kyllä tempasen kuhan tässä nyt nämä säät sallii, täälläkin tuuli tänään niin ettei meinannut pystyssä pysyä joten jätin pyöräilyn suosiolla väliin.

  Avannosta tulin juuri minäkin, se tekee kyllä niin hyvää lihaksille 🙂

 2. Kauramoottori kirjoitti:

  Täällä autot antaa mulle yllättävän hyvin tilaa. Monesti väistää reilusti. Jos ei väistäis, niin maantiepyörässä on paineilmatorvi (kato youtubesta Airzound, niin tiedät millanen) millä antaa äänimerkkejä palautteeks.

 3. Päivi kirjoitti:

  Onneksi suurin osa autoilijoista on järkeviä, mutta kyllä ajattelemattomia kuskeja mahtuu mukaan. Torvet soi ja keskariakin on mulle näytetty.

  Hyvän lenkin olet tehnyt ja todella hyvällä keskivauhdilla ottaen huomioon vastatuulen.

  Älä unohda sitä uintia ennen pyöräilyä ;).

 4. Ninni kirjoitti:

  Hanne: Täytyy kai valita joko vähäliikenteinen tie tai sellainen tie, jossa on leveä piennar.. Mun pitäis käydä useammin avannossa, se tekee kyllä hyvää!

  Kauramoottori: Loistojuttu, jos autot väistää! En tiedä onko Pohjanmaalla niin vähän pyöräilijöitä, että niihin ei olla totuttu.. Mieletön ääni! 😀

  Päivi: Kerran mäkin oon keskarin nähny. Yleensä ne taitaa olla vaan ajattelemattomia, eivätkä ehkä tajua millaista on pyöräillä, kun auto ohittaa ihan vierestä.

  Onneksi sitä myötätuultakin välillä oli. 😉 En olisi ikinä ollu perillä, jos oikeasti olisi ollut täysi vastatuuli koko ajan. Ja se uinti.. ;D

 5. Päivikki kirjoitti:

  Täytyy minunkin noihin törttölijä autoilijoiden moittijoihin yhtyä. Vaikka kilometrejä takana vasta 240. Niin kyllä pitää rekkoja pelätä, silloin vasta pelottaa kun huomaa, että hei mua ohittaa kaks autoa rinnakkain. HALOO! Missä järki?

 6. Ninni kirjoitti:

  Päivikki, kaikenlaista tuut vielä kokemaan. Järki on välillä kaukana päästä.. :/ Mutta nyt ehkä ymmärrät paremmin tuon RoadID:nkin? Saa edes jonkinlaisen turvan, että on jostain tunnistettavissa, jos jotain sattuu. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.