Hae
Ninnin energianurkkaus

Botniapyöräily 28.7.2012

Jaanan kanssa aamulla kohti Vöyriä, kamat päälle, pyörän selkään ja lähtöä odottelemaan. Tarkoitus oli tehdä pitkä pyörälenkki niin, että Jaanan sykkeet pysyvät pk-tasolla ja mun sykkeet sitten siinä jossain, mihin nyt asettuvatkaan. 😉 Sää oli upea, aurinko paistoi ja lämmintä oli luvattu 25 astetta.

Lähdimme kolmosryhmän mukana reitille, ja pääryhmä karkasikin heti. Ensimmäiset 20 kilometriä mä olin tuulen halkojana. Tuossa välissä ehti nelosryhmäkin vetää ohi, mutta menivät niin lujaa, ettei peesiin lähdetty. Mutta sitten ei kauaa mennyt, kun tuli muutama hyvä selkä ja heidän mukaan lähdimme. Vauhti nousi sieltä n. kolmestakympistä kolmeenkolmeen. Syke pyöri siellä aerobisen kynnyksen tietämillä.

Ajaminen oli mukavan leppoista sopivan vauhtisessa ryhmässä. Ryhmässä oli pahimmillaan varmasti ainakin 100 ajajaa, ja kyllähän se vaaratilanteita tuollaisessa vauhdissa aiheuttaa. Varsinkin kun mukana on paljon sellaisia, jotka ryhmässä eivät ole ajaneet. Ohitseni mm. ajettiin yhtäaikaa sekä oikealta että vasemmalta puolelta, ja sama mies jatkoi monen muun ohi vielä oikealta. Liikennesäännöistä ei tietoakaan.. Yksi edellä oleva pyöräilijä laittoi juomapulloa takaisin telineeseen katsomatta eteensä (katsoi siis pulloa) ja törmäsi edellä menevän takarenkaaseen. Onneksi pyörä pysyi hallinnassa, muuten mäkin olisin ollut samassa läjässä. Kaksi ambulanssiakin oli jouduttu kutsumaan paikalle. Ensimmäinen onnettomuus oli jossain alkuvaiheilla, ehkä 20 kilsan kohdilla ja toinen oli n. 85 kilsan kohdilla. Oli oikeasti kamala ohittaa tuollainen tilanne, kun jotain kamalaa oli sattunut.

Kuva: Botniapyöräilyn kuvakansiosta

65 kilometrin kohdalla oli risteys, jonka jälkeen yhtäkkiä tuli mieletön vauhdin lisäys. Mä tipuin letkasta, kun en ollut tarpeeksi ajantasalla. Sykkeet paukutti jopa 190, kun yritin ottaa letkan päätä ja Jaanaa kiinni. Sain kuin sainkin, mutta johan olin maitohapoilla. No tämän vitosen keskivauhti olikin 35km/h, eli kyllä se vauhti vaan kasvoi. Ei pystytty vastaamaan vauhdin lisäykseen, vaan jäätiin toiseen ryhmään. Nähtiin edellä kauempana yhdet selät, jotka olivat olleet meidän edessä sen 45km, ja hekään eivät olleet pysyneet vedossa mukana.

Sellaiset 30 kilsaa ajettiin pienessä ryhmässä, jonka miehet eivät olleet halukkaita vetohommiin. Niinpä me Jaanan kanssa hoidettiin sitä hommaa pitkälti. Muutama mies onneksi välillä kävi keulilla. Tuolla Vähänkyrön suunnilla olikin inhottava vastatuuli, ja mun sykkeet eivät sen kovan maitohappovedon jälkeen enää tippuneet pk:n puolelle.

15 kilometriä ennen maalia tuli yksi ryhmä ohi, ja peesiin liityttiin. Viimeiset 12 kilometriä on tultu melkein 38 kilsan keskivauhdilla. 🙂

Aikaa meillä meni 3h 17min. Matka oli mun garminin mukaan 106.85km, ja keskivauhdiksi se sai 32,5km/h. Mun keskisyke oli lopuksi sitten siellä vk1:sellä. Kymmenen pykälää vähemmän kuin Joroisilla pyöräosuudella. Lenkillä kului kaksi geeliä + urheilujuomaa pullollinen (7,5dl) sekä vettä vajaa pullollinen.

Oli kyllä mukava tapahtuma, hyvä sää ja kannustajia lehmänkelloineen, pilleineen ja muine apuvälineineen reitin varrella. Vähänkö hienoa! 🙂

Mistä muuten johtuu, kun mulla on aina kaikkien tapahtumien jälkeen pää tosi kipeä? On kyse sitten juoksusta, pyöräilystä tai kolmen lajin yhdistelmästä. Liian vähästä juomisesta?

22 kommenttia

 1. Outi kirjoitti:

  Vitsi te olette vetäneet pitkän lenkin melkein samaan aikaan kun minä lyhyen. 😀 Ihan mahtavat kannustukset siellä tosiaan oli matkan varrella.

  • Ninni kirjoitti:

   Yllätyttiin kyllä itekin ajasta, kun aateltiin, että joku nelisen tuntia siellä menee. 😀 Mitä enemmän tulee pyöräiltyä, sitä nopeammin sen pyörä kulkee. Nyt kun sulla on tuo uusi pyörä, niin ens vuonna säkin painelet taas paljon kovempaa. 😉

 2. Iina kirjoitti:

  Tosi hyvää vauhtia oot ajanut – varsinkin kun oot joutunut olemaan vetohommissakin! Tollaset tapahtumat on kyllä tosi hyviä pyöräkunnolle, Tour de Helsinkiä odotellessa. 🙂

  • Ninni kirjoitti:

   Mutta kyllä tuo peesi vaan auttaa tosi paljon. Syke tippuu heti jonkun 10-15 pykälää, kun päsee peesiin. 🙂 Mutta kaipas kyllä pyörään lisätankoa, jossa olis saanu välillä lepuuttaa selkää ja persustaa. ;D Mietin kans, että pitäiskö lähteä tuonne Helsinkiin..

 3. - Anni - kirjoitti:

  Hirrrrveetä kyytiä oot painanu, hienoo 🙂

  Mulla on kans ollu pääkipua kovempien urkkailujen jälkeen, kaikkein pahinta ollu aina spinning-maratonin jälkeen. En oo keksiny muuta syytä kun kaikkien yhdistelmä – liian vähän juomaa, kuuma sisäilma ja varmasti osana myös se pyörän päällä oleminen ja hartioiden jumitus. Ei ihan niin kovana on esiityny myös perusmatkan tri-kisojen jälkeen, syyn etsintä jatkuu 😀

  • Ninni kirjoitti:

   Ehkä se on tosiaan monen tekijän summa.. Yllätyin tästä pääkivusta, koska tätä tapahtumaa en jännittäny, enkä mennyt vk2-sykkeillä. Toki oli tosi kuuma, vaikka sitä ei niin pyöräillessä huomaakaan.. No nestettä meni varmaankin liian vähän. Kerro sitten, kun löydät syyn. 😉

 4. Kaisa kirjoitti:

  Mullaki samaa vaivaa, siis toi pääkipu! Uskon, että se eniten liittyy nestehukkaan, sillä kovinta se on mulla aina pitkien tai helteisten suoritusten jälkeen… Mutta varmasti siihen vaikuttaa esim. jännityskin, sillä treenien jälkeen tuota ei oo ollu. Saa paljastaa vippaskonsteja vaivan selvitykseen!

  Mua vaivaa tuo myös pidempien uintitreenien yhteydessä ja siitä syytän uimalaseja!! Mutta voihan sekin nestehukkaan liittyä.

  • Ninni kirjoitti:

   Sitä nestevajetta mä kans eniten aattelen, ja korkeampaa sykettä. Koska yleensä treeneissä pitkillä lenkeillä mennään pk1:llä. Tuo pyöräily ei jännittäny ollenkaan, vaikka normaalisti melkoinen jännittäjä olenkin. 🙂

   Ei muuta kuin jakoon kaikki vippaskonstit, jos joku niitä keksii!

 5. Elisa kirjoitti:

  Todennäköisin syy varmaan on se pikkuisen jännittynyt ajoasento (tai juoksu tai..) ja sitten se nesteytys kuumalla. Mä kärsin migreenistä ja hyvin usein se hyökkää kimppuun kisoista seuraavana aamuna.

  Hyvin ajettu taas!

  • Ninni kirjoitti:

   Niskat/hartiat kyllä väsyi tuossa pyöräilyssä, kun piti olla koko ajan niin skarppina. Ei oo tottunu porukassa ajamiseen..

   Mulla on nuorempana ollu migreeniä oksentelun kera, ja nykyäänkin kuulemma tää pääkipu on migreenityyppistä. Silloin mm. iltasauna tarkoitti seuraavana päivänä migreeniä.. Ei oo kyllä kivaa, kun kisapäivän jälkeen migreeni tulee päälle. 🙁

 6. Päivi kirjoitti:

  Melkoista keskivauhtia olette polkeneet :)!

  • Ninni kirjoitti:

   Joo, kyllähän siitä ihan kiva vauhti tuli. 🙂 Mutta peesissä on paljon helpompaa saada vauhti kovaksi.

 7. Jaanaba kirjoitti:

  Hieno reissu. Olitko puhki vai ok pyöräilyn jälkeen? =D

  Mulla pääkipu tulee pyörän päällä pitkään olemisesta eikä liity juomisiini millään lailla. Mää juon kyllä yleensä enemmän kuin sää.

  • Ninni kirjoitti:

   Olin ok. 😀 Nälkä oli vaan viimeisillä kilometreillä jo kova. 😉

   Tuleeko sulla juoksunkin jälkeen, siis esim. puolimaratonin? Sä kyllä osaat tuon nesteytyksen, pitäis ottaa susta mallia!! 🙂

 8. Pia kirjoitti:

  Mahtava vauhti, onnittelut!

 9. Hanne kirjoitti:

  On todella ollut kova vauhti teillä, hienooo! :)) Ja mukavalta pyöräilytapahtumalta vaikutti muutenkin 🙂

  Jospa se pääkipu johtus tosiaan siitä nesteytyksestä!

  • Ninni kirjoitti:

   Oli kyllä tosi mukava tapahtuma. 🙂 En tiiä yleisesti pyöräilytapahtumien fiilistä, mutta pitänee käydä katsastamassa muutama tulevaisuudessa.

 10. Eva kirjoitti:

  Sullakin oli mahtavä päivä, textin mukaan. Hienoa! Piti kyllä olla 100 % skarppina koko matkan kun ajoi ryhmässä. Minä aloitin pelätä vasta kilpailun jälkeen. Oli kyllä niin monta vaara tilannetta tien varrella.
  Triathlon pylärilyä taitaa olla turvallisempaa!

  Jos sulla olisi aikaa tällä viikolla, tulisin miellelläni uimaan pitempi lenkki joku ilta (haaveilen Vanajavesi uintitapahtumasta 11.8).

  • Ninni kirjoitti:

   Triathlonissa on yleensä pidemmillä matkoilla peesikielto, joten turvallisempaa se on. Ainut, että vie enemmän voimia kuin peesissä ajo. 😉

   Ehtisitkö tänään? Tai huomenna?

 11. Eva kirjoitti:

  Jee, kivaa!!
  tiistaina!?
  näköjään kestää n. tunnin Vaasasta. eli klo 18 voisin olla siellä. lähetä vaikka viestillä joku katuosoite mihin tulen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.