Hae
Ninnin energianurkkaus

Kaksi kilometriä

Mistä koostui mun eilinen lyhyt yhdistelmätreeni?! Muut olivat Voimarinteellä päiväleirillä, mutta mä en sinne voinu lähteä. :/ Alaselkä on edelleen kipeä, ja tarvin parin tunnin pyöräilyn aikanakin useita taukoja. Olisin vaan hidastanu muuta porukkaa, enkä olisi varmaan pystynyt koko päivää treenaamaan. Tein oman lyhyen treenin kotona..
 
Mutta mitä mä tein? Mä juoksin kaksi kilometriä!! 🙂 Yhteenmenoon. Juoksumatolla. Nautin. Alaselässä oli jännä polttava tunne, mutta kyllä se selkäkin on vaan menny koko ajan parempaan suuntaan. Onneksi!! Tänään alkaa olla jo todella hyvä! Jee, hyvä fiilis!! 🙂

11 kommenttia

 1. Jaanaba kirjoitti:

  Hei ei varmana kaikki ollut Voimarinteellä! =D Mää olin kotsassa tekemässä lyhyttä treeniä kans. =D

  Voi tota sun selkääs. Haluan kertoa oman selkätarinani lyhyesti, eli mää luulin ainakin puol vuotta vuoden, että mulla on kiree piriformis ja venyttelin sitä omatoimisesti, mutta lopulta oli pakko mennä työpaikkalääkärille joka sanoi, että kun on kesä se on vaan nestehukkaa ettei ainakaan mitään vakavaa. Että ei missään nimessä pullistumaa ainakaan.

  Vaiva jatkui ja tuntui myös selässä ja menin vielä selkälääkärille jota mulle suositeltiin ja joka mua räpeltämällä ja vääntelemällä tiesi, että pullistuma on selässä ja tiesi vielä senkin missä kohtaa ja mihin suuntaan se on ja minkä kookoinen. Kuvattiin varmuuden vuoksi ja se oli juuri niin kuin lääkäri oli sanonut.

  Nykyään kun se on jo paljon parempi niin mun tuntemukset silloin kun niitä on on juuri toi polttava tunne alaselässä ja joskus pakaran kipu.

  En halua pelotella, mutta jos tarttet selkälääkäriä etkä tiedä minne mennä niin mulla on ketä suositella.

  Toivottavasti sulla menee kuitenkin edelleen parempaan suuntaan ja kohta ei oo mitään tuntemuksia.

  Tsemppiä treeneihin!

  • NinniM kirjoitti:

   Voi, mikä tarina. :/ Pelottavasti yhtymäkohtia mun kipujen kanssa.. Jos kipu jatkuu, niin sitten täytyy kyllä suosittelemaasi selkälääkäriä kokeilla. Nyt illalla taas on selkä kipeämpi kuin aamulla. 🙁 Kiitos!

 2. Kaisa kirjoitti:

  Laitetaan vielä minunkin lusikkani soppaan!
  Pullistumat selässä on melko yleisiä, ja erityisesti kun vietetään paljon aikaa selkä pyöristyneenä, riski kasvaa. Niinkuin Jaanaba sanoi, niin diagnosoinnissa pääsee aika pitkälle jo ihan ilman kuvaustakin tietyillä testeillä ja ihan oireiden perusteella. Jos leikkausta ei oo suunnitteilla, niin kuvauksesta ei käytännön hyötyä oo, vaikka onhan se tietokin tietty eräänlainen hyöty.
  Pullistuman lisäksi siellä voi olla protruusio eli pullistuman esiaste, jossa se välilevy ei vielä oo ulos pullahtanut mutta on ikään kuin pullahtamaisillaan 🙂 Mutta toivottavasti sulla ei oo kumpaakaan!!

  Hyvää tässä on se, että suurin osa pullistumista paranee ihan itsestään. Ite sitä voi auttaa pitämällä lihakset hyvässä kunnossa niinku varmaan tiedätki. Ja yks hyvä liike on se millä joskus vatsalihaksiakin venytetään, eli selkä kaarelle, poispäin siitä ”vamma”suunnasta. Osaavasta selkälääkäristäkin on varmasti hyötyä!

  Mäkään en ollut Voimarinteellä. Tsempit!!

  • NinniM kirjoitti:

   Jos mä ite nostan selällä maatessani vuorotellen jalkaa ylös, niin ei ainakaan kiristä kuin normaalit jutut reisistä. Eikö se takareiden lihas kuitenkin kiristy tietyssä vaiheessa kaikilla ja sit vaan jalka ei enää nouse yhtään enempää? Pitääpä lukea tuosta protruusiosta. Toivottavasti kyse ei tosiaan oo mistään pullistuman tyyppisestä asiasta. Onkohan normaalia, että noidannuolen jälkeen kipukohta vaihtuu ja on kipeä vielä viikon sen jälkeen, kun kramppi on hellittäny?

  • Kaisa kirjoitti:

   No kyllä varmana kiristyy kaikilla juu. Katso youtubesta vaikka slump- tai laseque-testi jos haluat vielä lisää miettiä että tuleeko hermotuntemuksia vai ei. Vaikka sinänsä tommonen ”lääkärikirjan lukeminen” ei taida yleensä olla suositeltavaa. 🙂 Uskosin että kipukohdan vaihtelu voi olla aika normaalia. Voisi liittyä esim. siihen, että kun kipu on aiheuttanut tietyn pakkoasennon, niin myös ympärillä olevat lihakset saattavat nokkiinsa ottaa?
   Koulussa on opetettu, että ”noidannuolen” toinen yleinen tausta välilevyongelmien lisäksi on SI-nivelen ongelmat, eli alaselässä ns. hymykuoppien kohdalla olevat nivelet, missä selkärangan jatke ristiluu ja lonkkaluu(suoliluu) niveltyvät. Käytännön potilaskokemus aiheesta on mulla vielä melko vähäinen 😉
   Harmi juttu on kans, että perusterveydenhuollosta ei paljon apua näihin vaivoihin löydy! Heidän näkökulmasta viikko-pari on lyhyt aika, mutta urheilijalle pitkä. Odottelua, spesiaalilääkäriä, fysioterapiaa, OMT- tai OMI-fysioterapiaa, jäsenkorjaaja, kiropraktikko, osteopaatti… enpä sitte loppujen lopuksi tiiä mistä se paras apu löytyis!! Ainaki aika parantaa 🙂

   Mä perustan tämmösen tuki- ja liikuntaelinvaivaisten blogineuvonnan =D Vois muuttua äkkiä aika ärsyttäväksi palveluksi!

  • NinniM kirjoitti:

   Tuo laseque-testi tehtiin silloin, kun tuo ”noidannuoli” todettiin. Sitä yritin juuri itekin tehdä, enkä huomaa siinä mitään ihmeellistä. Normaalia takareisien kireyttä. 😉 Kipukohta on käytännössä alaselässä juuri noiden hymykuoppien välissä, siinä nikaman kohdalla, siis kun selkää painelee. Muuten siis särkyä vaan yleisesti alaselässä, mutta painellen pystyy paikallistamaan. Voiko se olla tuota SI-nivelestä johtuvaa ongelmaa? Jotenkin itellä on vaan sellainen fiilis, että tää johtuu nyt vaan siitä, kun selkä oli neljä päivää ihan kiero. Mutta kun kipu on näin pitkittyny, niin vähän alkaa pelottamaan. Pitäiskö siis mennä nioben mainitsemalle jäsenkorjaajalle..

   Kiitos blogineuvonnasta! 😀 Tää on hyvin mielenkiintoista, kun sä kerrot ja mä teen ite testit. 😀

  • Kaisa kirjoitti:

   No voihan se toki SI-nivelperäistäkin olla, mutta jospa se sitten ois vaan tommosta yleistä kieroutta =D

 3. niobe kirjoitti:

  Mulla auttoi juuri alaselän kipuun se kalevalainen jäsenkorjaus. Parilla painalluksella ja liikkeellä selkänikamat meni siistiin riviin ja kipu alkoi hellittää. Olin oman alaselkäni jumiin ylioojentamalla sitä salilla reippaasti – on aika syvä synnynnäinen notkoselkä ja sen kanssa pitäisi olla paljon tarkempi kuin mitä meinaan muistaa olla :/

  Tsemppiä ja parantumistoivotukset!

  • NinniM kirjoitti:

   Ahaa, no pitää varmaan ite kans keksiä jotain. Keskiviikkona mulla on kyllä hieroja, eiköhän hänkin jotain osaa sanoa, jos tuntuu ihan hirveältä.. Kiitos!!

 4. Johanna kirjoitti:

  Ootko tarkastanut / kokeillut muuttaa maastopyörän ajoasentoa? Siinä on kuitenkin paljon eroa siihen asentoon, jossa on koko kesä totuttu ajamaan aika-ajopyörällä. Mulla mtb-kauden alkaessa selkä/alaselkä meni tosi jumiin kun ajelin uudella maastopyörällä. Jo muutaman sentin fiksaus satulan korkeuteen helpotti huomattavasti. Lisäksi U:n neuvoma venytys, jossa varpaat ojennetaan pään yli seinää vasten (ollaan sellai kaksinkerroin perse pystyssä), on mulla auttanut paljon.

  Mutta nämä on siis ihan amatöörin vinkkejä, enkä tiedä auttavatko justiin sun probleemaan.

  • NinniM kirjoitti:

   En oo muuttanu, mutta epäilen, että olis tullu siitä. Syksyn aikana kun on tullu ajettua, eikä kipuja oo ennemmin ollut. Nyt vasta lihaskrampin jälkitilana.. :/ Täytyy kokeilla tuota venytystä! 🙂 Hetken piti miettiä, että miten päin tuossa oikein ollaa, mutta luulin tajuavan. 😀 Kiitos vinkeistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *