Hae
Ninnin energianurkkaus

Pikkutreeni ja tavoitteet lauantaille

Tänään oli vuorossa jokaista lajia vähän, reilusti alle tunnin treeni, jos vaihtoja ei oteta huomioon. Lähdin jotenkin huolimattomasti treeniin, kun unohdin kotiin aurinkolaseista lähtien tavaraa.. Autonavaimetkin pökkäsin lopuksi rintsikoiden sisään, kun ei tuossa triasussa oo ees mitään taskua. 😀

Menossa uimaan.
Mutta ennen treeniä vaihdoin sisäkumin, kun sehän oli viikonlopun aikana puhjennu itestään. Tai saanu ehkä perjantaina lenkillä osuman. Vaihdoin kumin, ja aion lähteä treeniin. Mutta kumi oli uudelleen tyhjä!! Mietin mielessäni vaihtoehdot, ja lopulta heitin koko renkaan Supersporttiin, kun piti muilla asioilla käydä. Pyysin käymään vanteen ja ulkokumin läpi, ja siellähän oli vanneteipissä reikä. Olinhan mä sen nähny, mutta ei mulle kukaan koskaan ollu sanonu, ettei siellä reikää saa olla. Onneksi vein renkaan Supersporttiin, nimittäin voi olla, että ite olisin sen saanu kuntoon ja kumi olis kestäny 10 kilsan ajon, mutta sitten Joroisilla puhjennu. Nyt pitäisi siis olla kunnossa! 🙂
Lähdössä pyöräilemään.

Viime vuonna mulla meni Joroisella aikaa 6 tuntia ja 5 minuuttia. Ne koostui 41 minsan uinnista, 3h 6min pyöräilystä ja 2h 10min juoksusta. Mä toivon, että pystyisin parantamaan jokaista lajia ajallisesti. Toki moni asia vaikuttaa ja yksi on sää. Tuulta on luvattu lauantaille tällä hetkellä 5-6 m/s ja vastatuulessa on kuin ylämäkeen ajaisi.

Uinti on takunnu viime aikoina, mutta toivon sen silti menevän alle 40 minuuttiin. Uinnissa en osaa peesata, kun se kuluttaa jotenkin vilkuilulla ja on-off meiningillä enemmän energiaa. Viime vuonna tuli suunnistettua huonosti, ja uinnin jälkeen huikkaamani ”Uin ihan yksin” -kommentti onkin jääny muistiin monelle.. 😀 Jo paremmalla suunnistamisella saisin aikaa parannettua.

Pyöräilystä en osaa sanoa muuta kuin viime vuonna pyöräreitti oli 94 kilometriä pitkä ja nyt taitaa olla lähemmäs 90. Ajan pitäisi sillä jo olla parempi, mutta kuten monet kerrat on nähty, niin tuuli vaikuttaa vauhtiin kovasti. Reitti on T-kirjaimen muotoinen, joten tuuli mistä vaan, niin sekä myötä- että vastatuulta on.

Juoksu oli viime vuonna ihan älyttömän raskas. Barcelonassa juoksin 2h 6min, joten toivon pystyväni juosta Joroisillakin nopeammin kuin viime vuonna. Alle kuuden minsan olis hyvä pysyä vauhdin. Ja se pysyy, jos en pyöräile jalkoja alta ja polvi kestää. Riippuu niin paljon pyöräilystä sitten tuo juoksu. Hankalaa! 😀 Mutta kuutta tuntia lähden alittamaan, teen oman parhaan suoritukseni ja se riittää siihen, mihin riittää. Mun mielestä tää on aika hyvä tavoite!!

Mun sarjassa on 51 naista, mikä on ihan älyttömän huikea määrä! Itse asiassa eniten naisten sarjoista osallistujia on juuri 30-34 vuotiaissa. Klo 10.24 on startti naisten ikäryhmillä 30v ja suuremmat, ja pikaisella laskutoimituksella yhtä aikaa Valvatus-järveen säntää 165 naista. Aikamoinen määrä! Sieltä täytyy löytää itelle sopiva rako omaan uintiin.

Lähdössä ryppyisenä ja tukka pystyssä juoksemaan.

Sain sykemittarinkin toimimaan, kun vaihdoin sykevyöhön patterin. Ihme, ettei ilmoittanu etukäteen mitään, yhtäkkiä vaan loppui! No hyvä, että nyt toimii! Mutta vielä mietin, että mihin ihmeeseen laitan gps-möltin, kun Barcelonassa sain kylkeen aikamoiset jäljet juoksun aikana, kun se käsivarressa oli. Hiertymistä on jälki vieläkin.

Mä oon joutunu taistelemaan itteni kanssa, kun kuitenkin välineurheilija kieltämättä aina oon ollu. Nimittäin jatkuvasti ympärillä ihmiset päivittävät kalustoaan: pyöriä, kiekkoja, aerokypäriä jne. Taas väännettiin miehen kanssa asiasta, tai riitahan siitä tuli, jos suoraan sanon. Tänään juttelin yhden triathlonistin kanssa puhelimessa ja hän vakuutteli, ettei tällä tasolla tarvi hyviä kiekkoja tai aerokypäriä. Niistä ei ole mitään hyötyä, tai jos ny minuutti lähtee 90 kilsan loppuajasta pois, niin onko sillä merkitystä?! Ja miksi tämä laji onkin menny siihen, että ihan jokaisella alkaa olemaan aika-ajopyörä, kalliit kiekot ja aerokypärä ym. kaikki hienoudet? Ihan tällaisella kolmenkympin keskarilla kisassa polkevalla tyypilläkin? Itelle vaan tulee sellainen olo, että mä haluan, kun kaikki muutkin. Ehkä sitä vaan täytyy keskittyä olennaiseen, eli tehdä tästä kuskista parempi!! Voimaa ja tekniikkaa, siinä ens talveksi duunia! Ja mulla on se aika-ajopyörä, mutta tavalliset kiekot ja tavallinen kypärä. Niillä täytyy lähteä lauantaina yrittämään uutta puolimatkan ennätystä.

Alla tämän vuoden tammi-heinäkuun tunnit, ja myös viime vuoden. Eroa on viime vuoden hyväksi, mutta tästä puuttuu vielä parin viikon tunnit eli n. 20 tuntia suunnilleen. Ja tänä vuonna on jo myös yksi puolimatkan triathlon taivallettu, johon on vähän hiljennetty tahtia ja josta on palauduttu. Eroa on sellaset 50 tuntia ehkä loppujen lopuksi, kun tämän loppukuun tunnit tulee vielä tuohon. Juoksumäärässä ero on aika huomattava. Kerroissa ei niinkään, mutta tunneissa ja se on johtunu ihan täysin tästä mun polvesta. Mutta vaikka tunteja on vähemmän, niin treenien laadusta ei oo tingitty.

Mutta kaikki mitä on voitu on tehty, ja perjantaina olis lähtö kohti Joroista ja kauden päätavoitetta. 🙂 Jännittää, mutta sitä se aina on. 😀

27 kommenttia

 1. Jaanaba kirjoitti:

  En mää kyllä sitä kypärää nyt tähän lähtöön osta enkä ehkä niitä uusia lenkkitossujakaan mistä haaveilin. Kokeilen niitä silti siellä paikan päällä ja päätän sitten, mutta toisaalta mun lenkkitossut on vielä hyvät ja kestää pitkät pätkät juoksua ennen kuin pitää vaihtaa.

  Jos välineistä tykkää niin onhan se hienoo silloin jos voi hankkia jotain luksusta ittelle vaikka sitten uusien kiekkojen muodossa. =) Aina ei vaan voi hankkia. =/

  Tsemppiä kisaan ja nährään ja soitellaan ja mitä kaikkee! =D

  • NinniM kirjoitti:

   Ja siis ilman muuta mäkin ostaisin ja vaikka ja mitä, jos olis rahaa. Mutta kun ei sitä oo. :/ Tahtoisin sitä ja tätä, mutta ostan vaan sitä, heh! 😀 Mulla menee vielä jonkun aikaa nuo lenkkarit, ja sit täytyy ostaa uudet, joten täytyy kattoo, että millanen tarjous siellä on niistä Newtoneista. 😉

   Kiitos tsempeistä, ja samoin! 😉 Ja tosiaan, ehditään vielä livenäkin kuulumiset vaihtamaan!! 🙂

 2. Kaisa kirjoitti:

  Mullaki on tavalliset kiekot! Tsempit lauantaille! Mää uskon että sä alitat 6h kirkkaasti ja juoksu menee 2h tuntumaan!

  • NinniM kirjoitti:

   Kiitos ja tsemppiä kovasti sullekin! Tuo juoksun aika on kyllä hankala arvioida, kun riippuu niin kaikesta muusta. Nyt on pk-lenkit menny alle kuuteen, joten yleensä kisoissa vauhti on ollu samaa mitä pk-lenkeillä, mutta syke vaan sata kertaa isompi. 😀

 3. Kirsi kirjoitti:

  Oon paljon miettinyt tota varustelukierrettä. Nykyään, kun tavaraa on tarjolla niin paljon, helposti haluaisi vähän kaikkea. Esim. triathlon on sellainen laji, että varustelukierre on ihan loputon suo. Itse olen ajatellut, että niin kauan kuin pyörän päällä istuva ihminen rajoittaa vauhtia, uuden pyörän tarvetta ei ole. Sama juttu märkäpuvun kanssa. Jos ja kun ostan, ostan treeni- ja kisamukavuutta. Ostan esim. mieluummin maastopyörän laajentamaan treenirepertuaaria kuin uuden kisapyörän. Koska en kilpaile parhaista sijoista, kilpailen vain itseäni vastaan. Silloin samat kamat käyvät kuin ennenkin :-).

  Tsemppiä ihan hurjasti Joroisille! Hyvin se menee! Huutelen tsemppejä kun näen, olen kannustusjoukoissa :-).

  • NinniM kirjoitti:

   Sepä, kun taistellaan eri tasolla kuin tällaiset tavalliset pulliaiset, niin silloin on selvää, että varusteet pitää olla mahdollisimman hyvät. En nytkään halua huonoimpia, mutta ei ole tarvetta kalleinpiinkaan.

   Kiitos paljon!! Ja kannustus on aina tervetullutta ja niin tärkeää!! 🙂

 4. MatuCane kirjoitti:

  Mulla on tavalliset kiekot, tavallinen kypärä, kolmella soljella varustetut pyöräilykengät eikä mitään triathlon kenkiä. On mulla haaveitakin, …

  Newtonit on toki pakko ostaa (kun kaikilla muillakin on), sillä vanhoissa on kuitenkin kilometrit jo aika runsaat.

  • NinniM kirjoitti:

   Samanlaisilla varusteilla siis mennään. Newtoneista mäkin haaveilen, kun seuraavaksi pitää lenkkarit päivittää. 🙂

 5. d1treenaaja kirjoitti:

  Tsemppiä Joroisille! Ehkäpä mäkin ensi vuonna uskaltaudun ilmoittautua mukaan. 🙂

 6. Vomya kirjoitti:

  Tämähän on välineurheilijan unelmalaji 😀 Mutta paljonko niistä nyt sitten hyötyy oikeasti. Meillä käydään samaa keskustelua vähän väliä ”kun mä haluun”, mutta onneksi tuo toinen tietää paremmin ja rauhoittelee. Kyllä sillä omalla kunnolla taitaa olla suurempi merkitys.

  Hirvittää vähän kans se oma sprinttilähtö. 120 samassa sarjassa. Hukun varmaan 😀 Onnea sullekin koitokseen 🙂

  • NinniM kirjoitti:

   No sulla on onneksi järjen ääni kotona. Mulla on vaan vastus (siis kun ei tiedä kuitenkaan lajista ja välineistä). 😀 Ei muuta kuin kovasti tsemppiä Vomya sullekin! 🙂

 7. Anonymous kirjoitti:

  Hei hirmu tsemit lauantaille! Kun uskot tavoitteisiin, pääset niihin:)))
  Nähdään pelipaikalla!
  t: Ucca

 8. Päivi kirjoitti:

  Kunto ja tekniikka kohdilleen, ja se polvi. Kuten edellä joku totesi; niin kauan kuin kuski itse rajoittaa vauhtia, riittää peruskalusto oikein hyvin. Vahaa korviin, kun ympärillä olevat aloittavat kertomaan mitä kaikkea tarvitset. Millä pyörällä ajaa esim Kaisa Lehtonen? Viime vuonna Joroisilla Kaisalla oli maantiepyörä alla ja kovaa meni.

  Pyörässä kaikkein tärkein on mitoitus. Sun kokoinen nainen saa eniten hyötyä kehittämällä tekniikkaa. Kampiakselin tulee pyöriä tasaisesti koko kierros. Pyörää ei siis poljeta vaan pyöritetään 😉

  Käytän itseäni tässä esimerkkinä. Tänä kesänä olen mun perusmaantiepyörällä (5 vuotta vanha ja yli 9000 km takana) mennyt vetoja yli 35km/tunti. Varustuksena on ollut normi kypärä, hiukan tuunattu maantiepyörä ja normi maantiepyöräkengät. Kaksi vuotta sitten tein samat vedot, saman kaverin kanssa, samalla tiellä ja samoilla varustuksella ja keskivauhti oli kovalla työllä niukasti 30km/tunti. Jostain muusta tuo vauhdin kasvu on tullut kuin hankkiutumalla konkurssiin.

  Toki, kellä rahaa on ja haluaa laittaa sen pyörään tms, niin sen on jokaisen oma asia. Itse haluaisin mieluiten päästä ulkomaille leireille ja kisoihin. Ja ostaa uusia korkkareita 😉

  • NinniM kirjoitti:

   Puhut niin asiaa! 🙂 Ja aikamoinen tuo sun ero tämän ja edellisvuoden kanssa! Ihanaa, kun huomaa, että on kehittyny. Nyt mulla on vahaa korvissa vähäsen. 😉

 9. Hanne kirjoitti:

  Täällä sama homma 🙂 Oishan se kiva ostaa kaikkea, mutta kun ei oo rahua niin ei oo 🙂 Ja oonkin sitten vaan koittanu ajatella että ne mitä nyt on niin saa riittää, onhan noilla pärjänny tähänkin asti 😉

  Tsemppiä Ninni! Nähdään :))

  • NinniM kirjoitti:

   Kiitos, ja samoin Hanne! Ja paikan päällä nähdään!! 🙂 Jos voitan lotossa, niin ostan kavereillekin parit varusteet. 😀

 10. taru schroderus kirjoitti:

  Moi Ninni,

  Tuota ilmanvastusta voi pienentää monilla pikkujutuilla. Ohessa tutkimus, josta näet, että säärikarvatkin kannattaa ajaa:)

  http://sheldonbrown.com/rinard/aero/aerodynamics.htm

  Aerokypärällä vaikuttaisi olevan suurin yksittäinen vaikutus ilmanvastukseen ja sitä kautta myös ajovauhtiin. Ja se on tuossa ”kilpavarustelussa” hankintana sieltä edullisimmasta päästä. Mutta ilmankin varmasti pärjää. Viime vuonna meidän seurasta (X-tri Lahti) parhaan ajan Joroisilla ajoi mies, jolla ei ollut aika-ajopyörää eikä aerokypärää. Joten kyllä sillä kuskilla todellakin on se suurin vaikutus vauhtiin.

  t. Taru (tarutreenaa.blogaaja.fi)

  • NinniM kirjoitti:

   Olipas mielenkiintoinen linkki, kiitos! 🙂 Sun nimi oli niin tuttu, että piti käydä luuraas heti blogiakin. Olit viime vuonna Pajulahdessa perusmatkalla, eikö? 🙂

  • taru schroderus kirjoitti:

   Juu, olin! Ja Joroisillakin olin viime vuonna ekaa kertaa, silloin kuntosarjassa. Tänä vuonna olen 35-vuotiaiden neitojen sarjassa:)

  • NinniM kirjoitti:

   Aattelin, että näytit tutulta. 🙂 Piti käydä kattoos, että millaista vauhtia olit viime vuonna Joroisilla pitäny, ja kovaa oot menny!! No ei muuta kuin tsemppiä tämän vuoden tavoitteeseen! 🙂

 11. taru schroderus kirjoitti:

  Niin ja unohtui vielä sanoa, että kovasti paljon tsemppiä Joroisiin! Lähtöviivalla nähdään:)

 12. Estimat kirjoitti:

  KIvaa päästä tunnelmaan mukaan. 🙂
  Mitähän varusteita mun pitäis miettiä…pitkätkalsarit, termari, ruisleipää…ja säärikarvatkin täytyy ajella. : D

 13. Mika kirjoitti:

  Notta niin on että alle kuuden tunnin humahtaa pohojammaan likalla komiasti!

  Tsemppiä Joroisille 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.