Hae
Ninnin energianurkkaus

FODMAPista apua

Muutama kuukausi sitten kirjoittelin mahavaivoistani ja sanoin kokeilevani FODMAP-ruokavaliota. En ihan täysin ohjeiden mukaan tehnyt, mutta jätin pois purkat, sokerittomat tuotteet, energia/proteiinipatukat, omenat, pavut ja herneet. Lisäksi vähensin maitotuotteita, mutta en kuitenkaan vaihtanu niitä laktoosittomiin.

Tämä toimi todella hyvin. Papuja ja herneitä oon ottanu jälkeenpäin vähän mukaan, mutta yhtäkään purkkaa ja sokeritonta mehukeittoa tms. makeutettua tuotetta en oo käyttäny. Yhden proteiinipatukan testasin, ja sain sellaiset mahavaivat, että sen jälkeen ne on ollu taas kaupassa. Sainkin vinkin, että vois pökätä tytöt leipomaan mulle niitä itte. Mä en leipomisesta tykkää ja toiseksi käytän ajan ennemmin kaikkeen muuhun. 😉 No vielä en oo pyytäny, mutta sen verran usein meillä leivotaan, että oon jo itteni ja omien syömisten takia rajoittanut leipomisia vain viikonloppuun (pe tai la, jolloin herkkupäivä, saavat likat leipoa). Tämän ohjeistuksen ovat ottaneet hyvin onkeen ja viime perjantainakin iltapäivällä napsahti kuvaviesti puhelimeen kaurakekseistä, joita olivat ekaa kertaa tehneet ja tietenkin gluteenittomina. Olis helppoa, jos leipoisivat tavallisia, niin mä en voisi syödä, mutta kun toinen tytöistäkin on keliaakikko, niin tottahan hänenkin pitää saada. 😉

Purkkaa en oo ostanu ollenkaan. Mä oon ollu aika kova sitä syömään, ja työpöydällä on aina ollu purkkapussi.

Tämän parin kuukauden kokeilujakson aikana mulla on maha ollut huonossa kunnossa vain kaksi kertaa, ja molemmille tiedän syyn. Toisessa se oli proteiinipatukka ja toisessa jäätelö.

Vältän siis jatkossakin purkkaa, sokerittomia/makeutettuja tuotteita, patukoita, omenia ja isompaa määrää maitotuotteita.

Kuvituksena Jaanaban nappaamia kuvia parin vuoden takaa Nokialta jostain vanhalta salilta. Ovat muuten ainoita kuvia, jotka on otettu kunnon kameralla kuntosalilla musta.

Selkä oli tänä aamuna vielä inhottavan jumissa, mutta päivällä tehty kävelylenkki teki terää. Oon siis tämän ja huomisen töistä lomalla, kun lapsilla on syysloma. Ja nyt illasta selkä on paljon parempi, ei liikkuessa ees paljon huomaa. Ainoastaan kiertoliikkeessä. Sitten toiseen ongelmaan, flunssaan. Niistää on tänään saanu, mutta kurkku ei ole kipeä, eikä ole yskää. Vähän tukkonen olo, ei pahasti. Ja kolmas ongelma, jalat: Huomenna LPG. Edelleen pohkeiden alaosa vähän kireenä, kun omakin käsittely sattuu.

Tässä siis tilanne, ja lauantaina pitäis olla maraton. Kovasti haluaisin, mutta vielä oon kovin epävarma.

6 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Ihania kuvia! Tuli hinku…koska mennään? Äh toi olkapää sotkee kaiken.
  Toivon totisesti paranemisia ja vielä nopeita sellasia, että päästään juoksentelemaan. 😉
  Mä söin puoleen vuoteen ekat ruisleivät ja kaduin. Ei tehnyt vatsalle hyvää ollenkaan.
  Aika vaikeita ja tärkeitä juttuja nuo syömingit.

  • Ninni kirjoitti:

   Mennään heti, kun tuut! Voihan siellä tehdä jalkojakin, että uus pyörä kulkee ens kesänä. 😉
   On ne vaikeita juttuja! :/

 2. MatuCaneX kirjoitti:

  Voisit kysyä itseltäsi seuraavan kysymyksen: miten tulevan lauantain maraton palvelee tavoitettasi suoriutua Ironmanina maaliin ensi kesänä Frankfurtissa? Minusta on viime aikoina kuullostanut siltä että riskit taitavat olla paljon suuremmat kuin saatavissa oleva hyöty. Kesä meni jo ja Konan kisat kans, joten eiköhän kausi rupea olemaan melko lailla valmis – ja hieno kausi olikin.

  • Ninni kirjoitti:

   Älä oo noin järkevä! 😉 Mutta jos totta puhutaan, niin päätin eilen aamulla, että en lähde maratonilla. Mutta mikä siinä onkin niin hankalaa olla järkevä, kun on kyse ittestä. Jotenkin todellisuus katoaa.
   Kiitos! 🙂

 3. niobe kirjoitti:

  Tosi kiva kuulla että ruokavaliosta on ollut sulle apua. Mun tilanne on huonompi, vatsan ongelmilla ja syömisellä ei sittenkään näytä olevan korrelaatiota ja nyt on sitten taas lisätutkimuksia tulossa. Olo on välillä epätoivoinen. Vaikka korrelaatiota ei näytä olevan, en silti uskalla juurikaan poiketa ruokavaliosta – what if I anger it even more?! Mulla vaan menee niin, että kun homma lähtee käsistä, niin se on ihan sama mitä suuhuni laitan sen jälkeen. Oli se sitten mukillinen vihreää teetä tai joku juttu joka on ollut ihan ok viimeiset kaksi viikkoa.

  • Ninni kirjoitti:

   Voi ei. Tiedätkö, mulla on yksi tuttu, jolla ei oo löytynyt mitään syytä mahavaivoille ja on välillä todella, todella kipeä monta päivää ja ihan työkyvytön. Välillä taas parempi ja sitten menee huonoon kuntoon jostain pienestä jutusta, mitä ei edes ymmärrä. Jaksamista Niobe! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.