Hae
Ninnin energianurkkaus

Veriset tamponit ja muut ihanuudet

Juoksemaan voi lähteä mihin kellon aikaan tahansa kotiovelta, ja tunnin juoksulenkki on jo hyvänpituinen. Myös pyöräilemään voi lähteä melkein mihin aikaan tahansa kotiovelta, mutta tunti pyöräilyä ei ole verrattavissa tuntiin juoksua. Myös salille voi mennä omiin aikatauluihin sopivalla tavalla, mutta ihan keskellä yötä sinne ei pääse. Kuitenkin aamusta tai illasta myöhään, ei mulla oo tarvetta klo 00-05 treenatakaan. Mutta tunnin salitreeniin kuluu aikaa jo 1h35min, kun otan matkat ja vaatteiden vaihdonkin huomioon.

No entäs sitten uinti.. Tää on mulle niin hankalaa, mikä johtuu monestakin asiasta:
a) Vie aikaa.
b) Hallin aukioloajat.
c) Allastilojen ahtaus ja likaisuus.
d) Murehdin kotiasioita.

Uimahallille mulla menee noin 15 minuuttia autolla. Jos oon oikein nopea, niin 15 minuuttia siihen lisää pukukopissa yhteensä ennen ja jälkeen uinnin. Tunnin uinti vie ajasta jo 1h45min. Jos on kiire, niin uintiajastahan sitä nipistetään, kun muut on vakioita. Tai ehkä pari minuuttia saa nipistettyä jostain.

Seinäjoen uimahalli aukeaa ma, ke ja pe klo 8 ja altaalta pitää poistua klo 20.45. Ti ja to halli aukeaa klo 6.30 ja altaasta poistuminen viimeistään klo 20. Mä en muista onko nuo altaastapoistumiset noin vai varttia ennemmin. Joka tapauksessa uimahallikäynnit on sidottu aikaan, tietenkin. Jos haluan mennä kasiksi töihin, niin ti ja to aamuisin ehdin uimaan 50 minuuttia.

Kolmas asia onkin sitten jo sellainen, että mulla menee välillä todellakin hermot. Seinäjoen uimahallissa on 8 rataa. Ensimmäinen rata on vesijuoksijoille, 2-6 radat uimareille, joista kolmas rata nopeille kuntouimareille. 7-8 ratojen välillä ei ole rataköyttä ja on selkeästi lähinnä oleskelualue. Toiset siinä ui, ja sitten esim. lapsia on sukeltelemassa ja leikkimässä. Eli viisi 25m rataa on kuntouimareille.

Iltapäivisin ja iltaisin näistä viidestä radasta kaksi on monesti varattu uimaseuralle. Näitä varauksia ei nettisivulla erikseen ole mainittu, vain liikuntaryhmien varatukset löytyvät. Ja ne koskevat hyppy- ja monitoimiallasta sekä 7-8 ratoja aikuistenaltaasta. Esimerkiksi tiistaiaamuisin on käytössä kolme rataa aamu-uimareille ennen kello kahdeksaa, ja on ihan turha mennä tekemään silloin omaa treeniä. Radat ovat niin kapeita, ettei kolmea mahdu rinnakkain, millä tavalla ohitus olisi helppoa. Kun radalla on viisi eritasoista uimaria ja mahdollisesti vielä niitä, jotka eivät radan päässä päästä nopeampaa edelle, niin uimisesta ei tuu yhtään mitään. Mulla on tapana nykyään kiittää kanssauimareita, jotka hienosti aina päässä päästävät edelleen. Niin mäkin päästän mua nopeimmat, ja niitä riittää. Jopa mun pitää miettiä uskallanko 3. radalla vai en, koska en mäkään halua siellä uida esimerkiksi kolmen nopeamman miehen kanssa, kun joka kerta päädyssä joudun pysähtymään.

Mutta tosiaan on ihan eri asia mahduttaa viisi eritasoista uimaria 25m altaaseen kuin 50m altaaseen. Yleensä nämä vinstan altaan radat ovat vielä leveämpiä, jolloin jopa kolme mahtuu ohitustilanteessa rinnakkain. Seinäjoella tämä ei onnistu, ja ohitukset onnistuu yleensä vain päädyissä. Tai ehkä mun pitäis opetella sukeltamaan ali! Jos radalla on kolme uimaria, niin sitten ei ohitustilanteessa tarvi pitää silmällä kuin yhtä uimaria ohitettavan lisäksi, että missä se menee. Teenkin nykyään niin, että käyn ruokkiksella uimassa mm. tonnin testin, kun on hiljaisempaa. Ei siitä muuten mitään tuu!

Lisäksi tää likaisuus on niin yököttävää. En voi kuvitellakaan meneväni ilman läpsyjä altaan reunalle suihkutilojen läpi. Altaassa puolestaan saisi pitää silmät kiinni, ja monesti en edes putsaa huurtuvia uimalaseja, kun en halua nähdä niitä kaikkia pölyjä, hiuksia, laastareita, purkkaa, puun lehtiä, nuuskaa, verisiä tamponeja. Tuota viimeistä en voi oikeasti ymmärtää. Miten se voi tippua? Liian pieni tamponi liian isossa värkissä, vai? Uikkaritkin on kuitenkin päällä, kun ei alasti uida. Ei tajua. En tiiä itkisinkö vai nauraisinko tälle, mutta oksettavaa se ainakin on!

Seinäjoen uimahalli on tälle väkimäärälle aivan liian pieni. Harmi, kun Ilmajoelle menee taas 25 minuuttia per suunta ja siellä ei ole kuin kaksi kunnon rataa uimareille (kaksi muuta juoksijoille, hyppijöille..). Sielläkin on joskus ahdasta. Harmi, kun avovesiuintikausi on Suomessa niin lyhyt.

Ja sitten tuohon deehen. Uinti on ainut laji, jossa mulla ei oo puhelinta mukana. Vaikka mieheni, lasteni isä, on lasten kanssa kotosalla, kun mä uin, niin mä ehdin jo miettiä, että onko jollain joku hätä ja onkohan ne soittanut. Mua välillä ärsyttää tää, miksi mun pitää murehtia sellasta. 😀 Mutta uidessa on niin paljon aikaa miettiä, jos ei mitään kovia vetoja tee, vaan vain kelailee. Lopulta pukkareille mennessä totean, että puhelua ei ole tullu ja kaikki on kotona ok. Pöljä mikä pöljä. 😉

Tällainen purkaus, kiitos ja hei! 😀

21 kommenttia

 1. Saimi kirjoitti:

  Moi! Myös täällä pääkaupunki seudulla on ihan samanlainen meno uimahallissa.
  Onneksi kuulun uimaseuraan ja pääsen uimaan seuran vuoroilla , jotka ovat uimahallin ollessa suljettu muilta arkisin 20.30-22 ja la ja su 8-10.00.
  On tosi luxusta uida esim lauantai aamuna kun joskus on käytössä ihan oma rata!

  • Ninni kirjoitti:

   On tuo kyllä harmi! Mutta toisaalta kiva kuulla, että muuallakin samaa ongelmaa. Meilläkin on ke iltana vuoro klo 20.45-21.45, jolloin oikeasti on tilaa! 🙂

 2. niobe kirjoitti:

  Jotenkin sait kyllä kiitolliseksi omista uintimahdollisuuksista, eipä sitä edes ole tullut ajatelleeksi, miten hyvin onkin. Mutta toi tamponi kyllä.. mä mietin aina tollaisessa kohdassa, että kuukuppi, haloo?

  • gjaöalö kirjoitti:

   Oikeastiko te muijat kyttäätte tällaisia asioita liikkuessanne? Ja vielä kirjoittelette siitä nettiin?

   Olisiko se avantouinti parempi harrastus siinä tapauksessa. Ai joo, sielläkin on niitä lehtiä. Hui.

   • Ninni kirjoitti:

    Ikävä kyllä vaparia uidessa pää on enemmän vedenpinnan alla kuin päällä, ja niitä ei voi olla huomaamatta.
    Eihän kloorikaan kuulu järveen?! Ei lehdetkään altaaseen.

   • Lasse kirjoitti:

    gjaöalö: Kyllä se likaisuus suakin ärsyttäis. Uima-altaassa sen kaiken paskan nyt näkee, kun on naama vedessä. Toisinaan paskat osuu vielä naamalle, jos ei oo pohjaan vajonnu. Jos sulla ei oo muuta sanottavaa, niin suksipa vaikka kuuseen. Voit löytää siitä ittelles uuden harrastuksen.

    Ninni: 50m altaassakin on toisinaan noita ohitusongelmia, kun jostain syystä ne vesijuoksijoiden vauhtia menevät rintauimarit saa liian usein päähänsä tulla nopeiden radoille pujottelukepeiks. Jokuseen kertaan oon saanu potkua kylkeen, kun sivusuunnassa on tila loppunu leveämmästä radasta huolimatta 😛

    Tervetuloa taas joku kerta Alvariin uimaan!

    • Ninni kirjoitti:

     Aika yllättävää, että 50m altaassakin noita ongelmia on. Kiitos! Voisin tosiaan tullakin. 🙂 Pitää kattoa, koska olisi sopiva aika. 🙂

    • Juuso kirjoitti:

     Just näin. Kävin joku kerta ihan Espoossa asti uimassa mutta ei ollut meno taivaallisempaa sielläkään. 50m allas ja olisko ollut kuntouintirata ja niin sai pujotella koirauimareita jatkuvasti. Leveys helpotti kyllä pujottelua. Semi-tuskaa!

  • Ninni kirjoitti:

   Niobe, saat tosiaan olla tyytyväinen uintiolosuhteisiin. 🙂 Ainut vika, että on kallis.

   • niobe kirjoitti:

    Joo, hinta on aika suolainen. Itsellä onneksi puree tuo työpaikan tarjoama aamuale, eli viikolla ei kirpaise ihan niin pahasti, kun ennen duunia käy uimassa. Ja juu, voisit kyllä tulla taas tänne uimaan. Jos saatais uintitreffit semmoiselle päivälle, joka ei sattuisi olemaan pikkujouluista seuraava XD

    • Ninni kirjoitti:

     Hyvä tuo ale sulla. 🙂 Joo, ehkä vois olla vähän parempi ajankohta. 😀 Mutta tosiaan, voisin kyllä tulla. 🙂

 3. Suvi kirjoitti:

  Mä en ole nopea uimari, joten en juuri koskaan ui heille tarkoitetuilla radoilla. Mutta kun en ole ihan hidaskaan, niin joskus siellä kuntouimareiden puolella menee hermo, kun ei siellä pääse etenemään. Paria uimahallia boikotoin siksi, että siellä on yleensä vaan kaksi rataa käytössä muiden ollessa uimaseuroille varattuna. Isommissa halleissa on enemmän ratoja ja siksi yleensä jollakin radalla on suht samalla vauhdilla eteneviä uimareita. Huono puoli tässä on se, että lähimpään isoon halliin on ajomatkaa 30 min suuntaansa. Eli tunnin treeni vie aikaa ainakin 2,5 tuntia..

  • Ninni kirjoitti:

   Tuo on hankala tilanne. Mä aina kans katton, että ketä siinä nopeimmalla uin, että pysynkö mukana vai en. Monesti jopa altaan päädyssä arpoessani katon kellosta, että paljonko uimarilla menee siihen 25 metriin ja sen mukaan menen siihen radalle tai en mee. 😀 Mä toivon, että mä oon joku päivä niin nopea, että voin huoletta mennä nopeimpien radalla, vaikka siellä olis ketä. 🙂

 4. MatuCaneX kirjoitti:

  Sehän nyt vaan on niin että uimahalleja ei ole riittävästi palvelemaan tämän hetkistä triathlonbuumia. Oma ratkaisuni on ollut lopettaa uintiharjoittelu osittain mainitsemistasia syistä sekä siksi kun en siinä kehittynyt ja jos kehityinkin niin allasuinnin opit eivät vaan tuntuneet seuraavan järveen, merestä nyt puhumattakaan. Olenkin aina vieroksunut väentungosta eli sekin selittänee jotain. Enkä mä tähän ratkaisuun olisi vuosi sitten päätynyt kun tähtäin oli ekassa Ironmanissa.

  Tämän kansan tyhmyys niin tiivistyy liikenteessä ja uimahallissa ja välillä blogien kommenteissakin.

  • Ninni kirjoitti:

   Mä uskon, että suurin osa on vaan kuntouimareita, ainakin Sjoella. Mutta toki tuo triathlonbuumi lisää tätä harjoittelijoiden määrää. Uinti on kyllä se laji, joka mullakin ensimmäisenä tippuu, jos joku tippuu.

   Hyvin sanottu! 😀

 5. Iina L kirjoitti:

  No huhhuh toi tamppooni, yh. Vaikka kuinka yrittää käyttää mielikuvitusta, en millään keksi miten se oikeesti voi tippua altaaseen. Täällä päin taitaa tohon verrattuna olla oikein siistiä, mutta mä ihmettelen joka kerta, kun ihmiset tulee saunaan, jonka ovessa lukee ettei sinne saa mennä uikkarit päällä. Oletan että syynä on kuumassa höyrystyvä kloori. No, hyvin moni ratkaisee tilanteen niin, että riisuu uikkarin yläosan lanteille ja menee sitten saunaan. Kerran eräs riisui uikkarin, mutta otti sen saunan lauteelle kuivamaan. Jotenkin mä kuvittelin että olennaista ei ole se, onko tissit paljaana vai ei, vaan se että se kloorissa lionnut uimapuku ei tule saunaan ollenkaan. Mua toi ei sinänsä häiritse, mutta ihmettelen vähän ihmisten logiikkaa. 😀

  Mitä taas tohon kotiasioiden murehtimiseen tulee, niin et muuten oo ainut. Mä en kykene tenttistressissä menemään uimaan ollenkaan, siellä ehtii jotenkin ajatella liikaa ja joka kerta altaassa iskee paniikki että nyt pitäis olla lukemassa ja jätän treenin kesken. Juostessa tätä ongelmaa ei ole koskaan.

  • Ninni kirjoitti:

   No älä, en mäkään keksi. 😀 Se se syy taitaa tosiaan olla, ettei saunaa saa uikkarit päällä tulla. Miksi pitää lähteä uimahalliin, jos ei oikeasti voi toimia niin kuin pitää? Ei tajua.

   Kappas, löytyi toinen murehtija. Mullakin jää välillä treeni tuon takia kesken. :/ Niin ärsyttävää! Mutta jos joku vetää treenit, niin keskityn täysin siihen ja aika menee nopeesti. Ongelma on yksin ja vain uidessa.

 6. outi kirjoitti:

  Yyyhhh…. Käytetty tamppooni jossain mihin se ei kuulu, on kyllä ällöttävää…
  Itse löysin joskus zumbatunnin jälkeen käytetyn pikkuhousunsuojan lattialta, siinä on kyllä sheikattu, ällötyksen lisäksi hieman kyllä huvittikin 😛

  • Ninni kirjoitti:

   Joo, ällöttävää on. En muuten myöskään ymmärrä, että niitä ei kääritä paperiin tms., jos laitetaan yleiseen roskikseen.
   No on ollu sheikkaukset! 😀

 7. Juuso kirjoitti:

  Seinäjoen uimahallin aukioloajoista on tullut purnattua kotona jo vuosia sitten. Siispä jaan mieltäni tilaisuuden tullen myös nyt. Pari vinkkiä;

  Ekana: tunti lisää iltaan joka päivä!
  Tokana: halli auki joka päivä viimestään 07:00, mielellään 06:00!
  Jos seiskasi pitäis ehtiä töihin, ei 6:30 paljon lämmitä.

  Jo näillä päästään käyttäjäystävällisempiin oloihin, jolloin kävijämäärät jakautuvat pidemmälle aikajanalle. Kun aamulla ja illalla kävijöitä on kuitenkin vähemmän, voi seuravuorojakin jakaa normaalin aukiolon puitteissa. Ei sitten tartte uimareiden varroa kaakeleiden piilossa milloin kello lyö että saa ilmestyä altaalle.
  Kaikenlaista..!

  • Ninni kirjoitti:

   Mä oon ihan samaa mieltä! Monessa paikassa halli aukeaa jo klo 6, Seinäjoella vasta 6.30 ja vain kahtena päivänä viikossa! Millähän saatais tähän muutosta..? Onneksi edes keskiviikkoiltaisin on rauhallista, mutta sä et Juuso taida keskiviikkoisin päästä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *