Hae
Ninnin energianurkkaus

Kunto laskee ja laskee

Koko lokakuun kunto on menny vauhdilla alaspäin. Parhaiten mä näen sen juoksuvauhdeissa. Kaukana on alkusyksyn alle 6min/km pk-vauhdit. Maratonille valmistavan (25km) eka kymppi pk2-sykkeillä meni 5:55 vauhtia, tästä on kuukausi. Äsken juoksin pk2-sykkeillä 6,7km keskivauhdilla 6:23min/km. Kyllähän oikeasti syö naista! Sain tänään houkutella itteäni juoksulenkille kaksi tuntia, kun en halunnu kohdata totuutta.

Koko kuukausi on tultu alaspäin ja mä oon milloin minkäkin piikkiin vauhdit ja sykkeet laittanu. Nyt tiesin, että ei ole mitään syytä, miksi happirikkaassa säässä iltapäivällä ei juoksu kulkisi. Teki mieli piilottaa mittari, mutta silti sitä vilkuilin ja hidas vauhti otti päähän. Joka syksy sama juttu, ja mä en tiedä miten mä asian kohtaisin. Miten muut tällaisen kunnon laskun käsittelee? Taas mä oon samassa pisteessä kuin viime syksynä ja edellisenä syksynä. Hienosti pk-vauhti nousee, ja pääsen alle kutosen kilsoihin ja sitten taas tullaan alas. Ja sama seuraavana vuotena uudelleen. Niin turhauttavaa.

Ei oo kuvia juoksulenkiltä ei, jostain kumman syystä. 😀 Mutta eiliseltä päivältä kuitenkin on. Oli tosi kaunis päivä, kun oli aamulla 6 astetta pakkasta. Tänään puolestaan 8 astetta lämmintä ja vettä satoi. Päivän vietin lentopallon parissa ja siskon pojan synttäreillä, joten nauttimaan kelistä en ehtiny. Sen sijaan tein illalla tälle syksylle ekan traineripyöräilyn. Mutta oman trainerin sijaan otin pyörän kainaloon ja menin Sannalle testaamaan Bkool-traineria.

Mullahan itellä on ihan 175 euron halpa traineri ja ajaa asian oikein hyvin. Helppo ottaa mukaan ja kotona voi vaikka youtuben pyörävideon mukaan tehdä treenin. Tavallisessa trainerissa voi säätää trainerin vastusta tai pienempiä pykäliä pyörän vaihteilla. Bkool on puolestaan simulaattori, ja valitset Bkoolin tietokoneohjelmasta reitin, ja Bkool lisää/vähentää automaattisesti vastusta riippuen reitin nousuista ja laskuista.

10% nousua runttaan menemään, vaihteet ei riitä. 😀

Tällä trainerilla ei kyllä helposti pk-treeniä saa. Mun eilisen 1h 25min pyöräilyn keskisyke oli 159, eli todellakin vauhtikestävyyden puolella. 😀 Kyllähän mun piti testata millaiset watit sain näyttöön, ja myös maksimivauhti ja mitä kaikkea se nyt kertoikaan. 😀 400 meni rikki kerran ja toisen kerran lähelle. Sitten lopuksi puolen tunnin nousun jälkeen jalat oli niin puhki, että ei enää watteja hirveesti irronnu. Otin nimittäin mun maantiefillarin, ja sen välitykset ei sopinu tuohon mäkeen, jossa kaltevuus oli välillä 10%. Loppui vaihteet ihan kesken, ja sai todellakin runtata. En viittiny tripyörää ottaa, kun siinä on vielä zippin kiekot alla, enkä niitä halua traineriin kiinni laittaa. Treeni oli kyllä loistava! En saa tuollaista omalla trainerilla aikaiseksi.

Tässä pitkän mäen pikkualamäki.

Tässä menoss pitkän mäen pikkualamäki.

Vaikka juoksu ei kulje, niin aattelin tiistaina mennä testaamaan tällekin vuodelle sykerajat. Eli edessä 6x1000m Kuortaneen hallissa. Jokainen tonni toistaan kovempaa ja maitohapot mitataan sormen päästä verestä jokaisen tonnin jälkeen. Sama testi siis, minkä tein viime syksynäkin. Mulla ei oo koskaan vauhdit ja sykkeet tuolla kohdanneet, mutta meen silti. Luotan sitten taas niihin sykkeisiin, en vauhteihin.

Lokakuun tunnit:
Maastopyöräily 10:05
Juoksu 7:43
Kävely 5:51
Uinti 3:33
Voima 1:04
————————-
Yhteensä 28:18

10 kommenttia

 1. ninnu kirjoitti:

  Mistä luulet tuon juoksuvauhdin laskemisen johtuvan? (itselläkin vähän propleemaa)

  • Ninni kirjoitti:

   Ylimenokausi, vähentyneet juoksumäärät ja treenitunnit, vähentyneet kovat lenkit, sairastelut.. Noita oon miettiny syyksi.

 2. Soile kirjoitti:

  Sitä mietin, että sulla oli edellisenä päivänä kova pyörätreeni alla, kyllähän se nyt kai juoksuvauhtiin vaikuttaa? Jos oli vaan väsymystä? Ei mullakaan tähän aikaan vuodesta juoksuvauhdit oo mistään kotoisin, enkä niitä kyllä hirveesti viitsi tuijotellakaan.

  • Ninni kirjoitti:

   Tää ei oo siis yhen lenkin ongelma. Oliskin! 😉 Vaan koko kuu menny vauhdeis alaspäin. Jos olis vain yhen lenkin ongelma, niin ei olisi ongelma ja laittaisin pyörän syyksi, vaikka juostessa ei lihaksis tuntunutkaan. 🙂

 3. marketta kirjoitti:

  Ninni hyvä! Tri on tosi kova laji, sano joku mitä tahansa. Ei kuule kuje täälläkään. No se ei varmaan paljon sinua lohduta, jos minulla ei kulje. Kuitenkin tiedän, että kevättä, kesää kohti kulkee. Se on se uskon (ei hengellinen) puute, ja mikä se itse kullakin meillä on? Sinä osaat, ja pystyt ennemmin tai myöhemmin. Henkinen kantti kasvaa koko ajan. Lajiin kuuluu erilaiset päivät, tunteet, tuntemukset”. Ei kun etteen päin”, sanoi mummo lumessa.

  • Ninni kirjoitti:

   Joo, kyllä se vauhti siitä taas keväällä nousee. 🙂 Mutta olisi kuitenkin kiva nähdä, että jotain kehitystä olisi tullu, eikä joka syksy olisi samalla tasolla. 😉

 4. Maiju G kirjoitti:

  Juoksuvauhdin hidastuminen johtuu tietysti siitä, että syksyllä ei tule tehtyä kovia juoksutreenejä. Mullakin pk2 vauhti painuu syksyisin lähelle 6min kun kisakaudella oli tänä vuonna jopa 5min. Ei siitä kannata masentua. Ei koko vuotta tarvitse olla kisakunnossa. Syksy on hyvää aikaa parantaa perusominaisuuksia ja omia heikkouksia. Sitä kautta se juoksuvauhtikin sitten taas kevään/kesän mittaan löytyy ja parantuu. Itse aloitan juoksuvauhdin uudelleenkehittämisen yleensä vasta n. huhtikuussa ja esim viime elokuun-maaliskuun välillä en juossut yhtään kovaa treeniä.

  • Ninni kirjoitti:

   Tippuuko se sulla syksyllä aina samaan? Mä ymmärrän siis sen, että vauhti tippuu. Toki tosi nopeasti parina syksynä on tippunu, liekö sairastelut nopeuttanut asiaa. Mutta, että se tippuu aina samaan. Järkevää olisi, että se olisi tänä syksynä vähän parempi kuin kaksi vuotta sitten ja sitä myötä myös vk-vauhdit olisivat paremmat kesällä. Että jo syksyn pk-vauhdeissa näkyisi, että kehitystä on tullu. 😉

 5. Harri Kekola kirjoitti:

  Älä nyt Ninni tuosta ressaa. Kyllä se voi kesän jälkeen repsahtaa vauhdit mutta pitäähän sitä vähän joskus ottaa rennommin.
  Ens kesäksi voi aivan hyvin kehitystä tulla vaikka nyt tuntuukin kunto paskalta.
  Mä ainskin suorastaan annsn kunnon repsahtaa kilpakauden jälkeen joksikin aikaa. Siitä on sitten taas hyvä alkaa uudella innolla!

  • Ninni kirjoitti:

   Toivottavasti menee noin niin kuin sanot, ja ens kesänä kehitystä tulee ja jos ens syksynä ei tippuis taas samaan pisteeseen. Jos se olis tavoite? 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.