Hae
Ninnin energianurkkaus

Joulukalenterin 7. luukku, Tom Söderdahl

Joulukalenterin seitsemäs luukku aukeaa Tom Söderdahlin johdolla. Tomppa on kisannut triathlonissa maailman huipulla ja ennätys ironmanilla on 8:24. Vaatii jo melkoista menoa, että tuohon aikaan saa suoritettua 3,8km uinnin, 180km pyörän, maratonin ja vaihdot.

Tomppa on Jarmo Hastin kanssa suunnittelelut Triathlonhaasteen. Sieltä löytyy ilmaiseksi 12 viikon harjoitusohjelmaa ja ruokavalio-ohjetta puolimatkalle. Kannattaa tsekata, ammattitaitoa ei kyllä tuolta kaksikolta puutu!!

Tässä Tompan ajatuksia lihashuollon tärkeydestä. Kiitos Tomppa! 🙂

Triathlonharjoittelu on usein aikaa vievää harrastus, joten käytännössä sen toteuttaminen vaatii arjessa kompromisseja ja priorisointia. Triathleetti ei voi harjoitella kaikkia lajeja kuten uimari, pyöräilijä ja juoksija. Siihen ei aika ja eikä kenenkään fysiikka yksinkertaisesti riitä. Kolmen lajin harjoitteleminen + tukiharjoitteet vievät silti aikaa, mutta vastapainona ne kehittävät fyysistä kuntoa monipuolisesti ja tehokkaasti.

Vaikka kehoon kohdistuva kokonaiskuormitus jakautuu triathlonissa monipuolisesti, niin siitä huolimatta triathleetin lihakset tarvitsevat aktiivista ja säännöllistä lihashuoltoa. Uinti on lajeista se, jonka suoritustekniikassa näkyy herkimmin harjoitustuntien ”negatiiviset” vaikutukset. Pyöräily-ja juoksutreenit eivät siis tue liikkuvuuden näkökulmasta uintiharjoittelua. Saman voi todeta myös pyöräilyn vaikutuksista juoksuun. Lonkankoukistajat, pohkeet, takareidet, etureidet, kyljet, ylä- ja alaselän lihakset joutuvat triathlonissa erityisen koville.

Monesti omatoiminen lihashuolto on ensimmäinen harjoittelun ”ulkopuolinen” asia, joka priorisoinnin nimissä tiputetaan pois harjoitteluohjelmasta. Tämä ei yleensä vaikuta positiivisesti harjoitteluun, vaan pikemminkin päinvastoin. On hyvä muistaa, että säännöllisellä venyttelyllä ja hieronnalla voidaan ehkäistä vammojen syntymistä, edesauttaa palautumista ja helpottaa lajitekniikan ylläpitoa ja oppimista. Näillä on iso merkitys harjoitteluvasteeseen ja suorituskykyyn.

Tietoa hyvistä venyttelyliikkeistä on nykyään helposti saatavilla. Tämän lisäksi esim. tennispallon avulla voi myös itse hieroa ja käsitellä lihaksiaan. Kaksi tennispalloa sukan sisään tiukasti niputettuna onkin parempi hieroja kuin ei ollenkaan hierojaa. Muista siis jättää aikaa ja energiaa myös lihashuollolle. Päivittäinen 10-20min venyttely/hierontatuokio harjoittelun jälkeen tai erillisenä ohjelmanumerona pitää triathleetin lihakset elastisina ja toimintavalmiina.

Joulun odotusta rennoin lihaksin!

http://triathlonhaaste.blogspot.fi/

Tom Söderdahl

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.