Hae
Ninnin energianurkkaus

Joulukalenterin 9. luukku, Juha Laitinen

Yhdeksäs luukku sisältää Lapuan oman pojan, seurakaverin nopsajalka Juha Laitisen ajatuksia talvikaudesta. Juhan ennätys on puolimaratonilla 1:11 ja maratonilla 2:40, joten vauhtia löytyy. Eikä pelkästään juoksusta, vaan myös muista lajeista. SM-kultaa tuli tänä vuonna täydeltä matkalta ajalla 9:01.

Juha jakaa ajatuksiaan talvikauden harjoittelusta. Kiitos Juha! 🙂

Talvikauden harjoittelu

Triathlonistin talvikauden harjoittelu osuu yleensä siihen saumaan, kun kesän kisoihin on vielä aikaa ja pitäisi jotenkin saada motivaatiota treenaamiseen. Mielestäni olisikin hyvä asettaa myös talvikaudella jotain tavoitteita tai muutama tapahtuma, esim. juoksukisa maantiellä tai hallissa, johon tähdätä. Itse pyrinkin talvella tekemään treenit niin, että ne edistäisivät nopeutta hitauden ja kankeuden sijaan. Niinpä tykkään tehdä treenit melko lyhyinä ja ytimekkäinä ja pyrin välttämään hidasta jumputtamista. Nyt kun hiihtämään ei pääse, pyrin kehittämään juoksuvauhtia ja uintia. Samalla pitäisi hankkia voimaa ja ylläpitää pyöräilyä.

Yksi viikko voisi olla sellainen, että se sisältäisi 2-3 uinti- ja juoksukertaa. Lisäksi tulisi saliharjoittelua pari kertaa ja sitten pidempi pyörälenkki. Juoksussa yksi pidempi lenkki vauhteja vaihdellen, joku alle 2h. Teen pitkän juoksun välillä poluilla välillä maantiellä sisältäen myös koordinaatiota. Sitten vetoharjoitteita tai kovempi kympin lenkki, josta toka vitonen nopeampi. Myös joku kevyempi tunnin juoksu hyvä tehdä välillä.

Juoksupäivien väliin voi laittaa uinti tai saliharjoituksia. Uinnissa pitäisi harjoitella monipuolisesti eri vauhdeilla ja tekniikkaa väliin. Salilla teen voimaa laitteilla ja avopainoilla. Olen ajanut myös spinning tunnin aina välillä. Sen jälkeen juoksen matolla aika reipasta tehden vauhdin nostoja aina 20km/h asti ja enemmänkin, jos laitteesta löytyy vauhtia. 🙂

Tämä oli vain yksi esimerkki mitä viikolla voi tehdä. Joskus voi tehdä viikon, joka keskittyy enemmän yhteen lajiin juoksuun, uintiin tai pyörään. Silloin voi tehdä enemmän kilsoja. Muutenkin talvisin tulee harrastettua myös muuta liikuntaa, mikä on hyvää vaihtelua lajitreenille. Esim. hiihto on hyvä sitten kun kelit tulee. Tärkeintä on kuitenkin saada ehjiä viikkoja, pysyä terveenä ja keventää välillä niin kunto kohoaa varmasti. Ja nythän ei sen huipussa tarvi ollakaan lajin osalta, jos startit ovat vasta alkukesästä. Yleensä itse pidän juoksukunnon aina hyvänä ympäri vuoden. Siitä on hyvä kehittää muita lajeja.

Hyviä treenejä kaikille ja tsemppiä ensi vuoden koitoksiin!

Juha Laitinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.