Hae
Ninnin energianurkkaus

Joulukalenterin 12. luukku, Tatu Kasurinen

Joulukalenterin 12. luukku kuuluu Tatu Kasurisen ajatuksille. Tatu on ollut lajin parissa jo vuosia, yllättävän pitkään, kun ikää on vasta alle 30 vuotta. Hän onkin ehtiny nappaamaan monta SM-mitalia ja ollut kansainvälisissä ironman-kisoissa kärkikahinoissa mukana. Esimerkiksi Ruotsin Kalmarin kisasta Tatu nappasi neljännen sijan ajalla 9:24 ja sen myötä Havajille MM-kisoihin paikan, jossa olikin yhdessä vaimonsa Marian kanssa. Melkoinen triathlonpariskunta siis kyseessä! 😉

Tatu vinkkaa järkevästä treenaamisesta. Kiitos Tatu! 🙂

Train Smart!

Triathlon sisältää kolme lajia ja näiden yhteen nivominen mahdollisimman hyväksi kokonaisuudeksi on haastava tehtävä. Kun on kyse kolmesta lajista, niin harjoittelutunteja pystyy tekemään paljonkin ilman, että ylirasitustila yllättää. Silti liika on liikaa ja ilman oikeaa palautumista ei tapahdu kehitystä.

Harjoittelussa suunnitelma on äärimmäisen tärkeä, mutta korjausliikkeet ovat tarvittaessa sallittuja. Omassa harjoittelussa pidän nämä asiat mielessä:

– Täysipäiväisen työn ohessa harjoitellessa on tärkeää ymmärtää kokonaiskuorma mikä syntyy elämän eri osa-alueista. Jos töissä on kiirettä ja stressi painaa, niin kova harjoitus ei tartu niin hyvin kuin levänneenä. Kroppa ei tiedä onko kyseessä työstä vai harjoituksesta tullut stressi. Näinä päivinä on parempi tehdä huoltava tai palauttava harjoitus.

– Harjoittelun jaksotus on erittäin tärkeää, niin viikko, kuukausi ja vuosi tasolla. Kevyet päivät ovat todella kevyitä ja näillä varmistetaan, että kovat treenipäivät onnistuvat. Kevyillä viikoilla varmistetaan, että kroppa on valmis seuraavaan kovaan harjoitusjaksoon.

– Mikään ei palauta paremmin kuin uni. Jos yöunet jäävät lyhyeksi, niin päivän harjoitukset voivat vielä kulkea, mutta parin päivän päästä tuntuu, että mikään ei onnistu.

– Tiedä aina mitä harjoitus kehittää. Onko kyseessä palauttava vai kehittävä harjoitus, pk, vk vai voima. Näin on helpompi asennoitua harjoitukseen oikein, eikä tekeminen puuroudu.

– Tiedä tavoitteesi. Omana tavoitteena on päästä täysmatka alle 9h. Sen saavuttamiseksi on välitavoitteita hurja määrä. Motivaatio pysyy korkealla.

– Nauti harjoittelusta! Toki aina ei voi olla kivaa, mutta suurin osa tekemisestä pitää olla hauskaa.

Train Smart ja Ilon kautta! 🙂 Oikein hyvää Joulua kaikille!

Tatu Kasurinen

2 kommenttia

  1. Sanna kirjoitti:

    Viisaita sanoja. Tuo työelämän kuorma on kaikkein vaikein huomioitava. Ennen triathlonia en edes ajatellut, että työ kuormittaa.
    Pienin askelein oppimista tämä levon tärkeys ja varmasti tylsin osuus koko harrastuksessa. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *