Hae
Ninnin energianurkkaus

Joulukalenterin 13. luukku, Antti Hagqvist

Antti Hagqvist kertoo joulukalenterin 13. luukussa positiivisuudesta kilpailutilanteessa. Antti on ammattivalmentaja ja itse nuorempana kahminut useita SM-mitaleja eri lajeista. Kaksi leukemiaa selättäneenä positiivinen elämänasenne on ollut kovan tahdon lisäksi se avain, millä Antti on nykyään juuri tuo Antti. Kiitos tekstistä! 🙂

Positiivisuus on perseestä, vai onko?

Triathlonsuoritus, olipa sen mitta mikä tahansa on aina koettelemus fysiikan lisäksi myös psyykkeelle. Lyhyemmällä matkalla fyysisten tuntemusten lisäksi tuntuu myös psyykkisesti pahalta, kun intensiteetti on kova. Oireet alkaa heti suorituksen alussa ja päättyvät vasta maalissa. Pitkällä matkalla psyykettä kuormittaa enemmän epäusko siitä, miten jaksaa koko pitkän päivän ylläpitää keskittymistä ja se, miten pystyy pitämään ennalta laadittua suunnitelmaa mm. ravitsemuksen suhteen (toivottavasti sellainen on olemassa). Pitkällä matkalla fyysinen kipu kasvaa pikku hiljaa ja se luo myös epäuskoa selviytymiseen. Triathlonsuoritus tuskin koskaan voi onnistua täydellisesti, vaikka totta kai se on aina unelmana. Se, miten toiset tuntuvat aina kisassa onnistuvan ja toiset epäonnistuvan, on usein fysiikan lisäksi myös päästä kiinni. Monet sanovat pyrkivänsä harjoittelussa 110% suoritukseen, mutta tuloksissa suoritukset ovat usein jotain muuta mihin kunto voisi edellyttää.

Jos tarkastellaan hieman täydenmatkan suoritusta tarkemmin ja nimenomaan kuntoilijan näkökulmasta. Mikä on suurin este kunnon mukaiselle suoritukselle, jos fyysiset perusasiat harjoittelussa on toteutettu hyvin ja kilpailun aikainen ravitsemus- ja nestetäydennys on huolella suunniteltu sekä testattu? Ensinnäkin kaikki jännittävät, kukin omalla tavallaan. Jännitys ja stressi on käytännössä pakollinen reaktio onnistuneelle urheilusoritukselle. Se on stressi negatiivista vai positiivista on pitkälti omissa käsissä.

Kaksi kirjoista, joita Antti on ollut tekemässä. Uusin, Kapasiteetti - johtajan menestystekijä, ilmestyi juuri.

Kaksi kirjoista, joita Antti on ollut tekemässä. Uusin, Kapasiteetti – johtajan menestystekijä, ilmestyi juuri.

Ennen suoritusta kannattaa keskittyä huolehtimaan niistä asioista mihin voi itse vaikuttaa. Turha ottaa stressiä asioista, jotka eivät ole omissa käsissä. Keli on monelle puheenaihe, vaikka siihen me ei voidaan millään tapaan vaikuttaa, mutta siihen voi varautua. Harjoituskaudella olleita vammoja, sairasteluita tai väliin jääneitä harjoituksia ei kannata myöskään miettiä, koska ne on historiaa ja mennyttä ei voi muuksi muuttaa. Pitää negatiivisten asioiden miettimisen sijaan miettiä positiivisia asioita ja omia vahvuuksia, koska kaikilla ketkä ovat täydenmatkan viivalle menossa näitä vahvuuksia on enemmän kuin moni uskookaan. Hyvä etukäteisvalmistautuminen auttaa keskittymään oikeisiin asiohin ja kanavoimaan stressiä niin, että se vaikuttaa positiivisesti suoritukseen.

Täydenmatkan suorituksen aikana pitäisi pysyä rauhallisena ja keskittyneenä. Mitä enemmän suupielet pysyy ylöspäin, niin se todennäköisemmin tulee tekemään oman kunnon mukaisen suorituksen. Provosoituminen suorituksen aikana (rengasrikko, peesirangaistus tms.) vaikuttaa voimakkaasti elimistöön. Mitä nopeammin mahdolliset negatiiviset ajatukset saa pois mielestään suorituksen aikana sitä parempi. Jos pitkän suorituksen aikana ajatukset kestää yli 90% ajan positiivisena, niin voimavarat säästyy suoritukseen, eikä ulkpuolisiin asioihin. Yleisöstä saa omalla positiivisella olemuksella huomattavasti enemmän voimaa ja sitä voi tietoisesti käyttää myös hyväksi! Vai väittääkö joku, että juokseminen olisi yhtä tuskallista iloisessa kannustuksessa kuin vaikka kohdissa, missä ei ole yleisöä? Yleensä yleisö ärsyttää ainoastaan siinä vaiheessa, kun verensokeri on päässyt tippumaan liian alas, tosin silloin ärsyttää vain kaikki…

Itse en enää usko tippaakaan pitkissä suorituksissa ”perkeleen” vaan positiivisuuden voimaan. Joskus lyhyissä jutuissa voi pelkien ärräpäiden ja ”perkeleiden” voimalla hetkellisesti päästä hyviin suorituksiin. Pitkässä juoksussa ne kääntyvät itseään vastaan ja johtavat fyysiseen sekä psyykkiseen uupumiseen.

Itseään (ja muita) haastava kuntoliikkuja Antti Hagqvist

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.