Hae
Ninnin energianurkkaus

Joulukalenterin 17. luukku, Merja Kiviranta-Mölsä

Tämä aika menee hirveetä vauhtia, viikko jouluun! Ja Seinäjoellekin saatiin valkoinen maa, toivottavasti pysyy jouluun asti!

17. luukun tekstin on Merja Kiviranta-Mölsän ajatuksia. Merja on kokenut triathlonisti, joka kaksi vuotta sitten jätti kisaamiset ja toimii nykyään ravitsemusterapeuttina ja valmentajana. Merja on napannut 23 SM-mitalia, ja pärjännyt myös kansainvälisesti ja käynyt mm. Havajilla MM-kisoissa.

Kiitos Merja! 🙂

Käytän tilaisuutta hyväkseni ja haluan nostaa esiin kaksi mielessä pyörivää asiaa, joita jokaisen triathlonia harrastavan kannattaisi miettiä.

a) Valmennuspiireissä tämä todellisuutta kuvaava vitsi tunnetaan ihan käytännön tasolla. On olemassa kolmenlaisia harjoitusohjelmia: 1) Se minkä valmentaja on laatinut; 2) Se minkä valmennettava on toteuttanut; ja 3) Se minkä valmennettava kertoo valmentajalle toteuttaneensa.

Valmentaminen on haastavaa monestakin syystä, eikä hommaa yhtään helpota se, jos valmennettava ei edes yritä toteuttaa laadittua ohjelmaa tai tahattomasti toteuttaa suunniteltuja treenejä väärin. Tässä auttaisi kovasti se, jos urheilija olisi proaktiivinen ja kertoisi valmentajalle aikeistaan toimia ohjelmasta poikkeavalla tavalla sekä varmistaisi, miten ohjelmaan merkityt harjoitukset on tarkoitus toteuttaa, ellei niiden oikea toteutustapa ole sataprosenttisen varma.

b) Ravitsemukseen liittyviltä ongelmilta harjoitusten ja kisojen aikana voisi pitkälti välttyä sillä, että eri vaihtoehtoja kokeillen etsisi itselleen toimivat tavat suoritusta edeltävään ja suorituksen aikaiseen energia- ja nestetasapainosta huolehtimiseen. Käytännössä tarkoitan erilaisten tankkausvaihtoehtojen kokeilua, erilaisten kisapäivän aterioiden koostamisen testailua, sekä lukuisten eri kilpailun-/kovan harjoituksen aikaiseen käyttöön tarkoitettujen tuotteiden ja menetelmien kokeilua. Sitten kun löytää itselleen toimivat systeemit, samaa sapluunaa voi toistaa kisasta toiseen ja välttyä ylimääräiseltä stressiltä sekä turhilta ongelmilta.

Näiden eri menetelmien testaus kannattaa aloittaa heti, tai viimeistään välittömästi vuoden vaihduttua, koska testaus tulee viemään aikaa ja kisakausi koittaa taas ennen kuin huomaammekaan.

Summa summarum: Pidä siis valmentajasi ajan tasalla tekemisistäsi ja kokeile eri menetelmiä urheiluravitsemukseen, niin olet ensi kesänä ison askeleen edellä kilpakumppaneitasi.

Menestyksekästä harjoituskautta jokaiselle blogin lukijalle!

Merja Kiviranta-Mölsä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *