Hae
Ninnin energianurkkaus

Joulukalenterin 22. luukku, Teemu Lemmettylä

22. luukun takaa löytyy ammattilaistriathlonisti Teemu Lemmettylä. Teemu kisaa suurimmaksi osaksi ulkomailla, ennätys ironmanilta on huikea 8:21. Mitä tuollainen aika oikein vaatii per laji: 3.8km uinti 58min, 180km pyörä 4h25min ja 42,2km juoksu eli maraton 2h53min + uintipyörä ja pyöräjuoksu -vaihdot. Savolainen teräsmies kyseessä siis. 🙂

Teemu antaa vinkit, kuinka hiihto tuntuu mielekkäämmältä luistavalla suksella. Joten nekin, jotka hiihdosta ei niin välitä, niin lukekaa tarkasti. 😉 Tänne onkin luvattu oikein kunnolla jouluaatoksi lunta, ehkä sitten pääsee jo hiihtämään. Kiitos Teemu! 🙂

TOP 3 -Luistovinkit talven lumille

  1. Puhdistaminen

Liian usein luistamattomien suksien syynä on, että sukset, muutenkin kuin pohja, ovat yksinkertaisesti liian likaisia ja kunnollinen luisto jää haaveeksi. Tärkeää on, että varsinkin perinteisen sukset puhdistetaan voiteenpoistoaineella myös päälly puolelta voitelun yhteydessä. Myös luistopinnat tulee puhdistaa voiteenpoistoaineella varsinkin, jos hiihto on tapahtunut erityisen likaisissa olosuhteissa tai edellisestä voitelusta on pidempi aika. Puhdistaminen on myös tärkeää voitelun yhteydessä. Koska huolellinen harjaus on luistovoitelun tärkein vaihe, kannattaa liiallisen voidevaraston sijasta hankkia kunnon harjat.

  1. Pohjien kunto

Pohjien kunnon kannalta oleellisinta on suksen hionta, koska pohjat kuluvat voidellessa ja hiihtäessä. Hyvä olisi hiottaa sukset ainakin kerran vuodessa. Nykyaikaiset hiontakoneet ovat sen verran hyvätasoisia, että erityistä pohjustusta ei tarvita, mutta sukset on kuitenkin hyvä voidella viimeistään kelin vaihtuessa tai ainakin, jos osallistuu vaikka massahiihtoihin.

  1. Käsikuviointi

Uudempi tapa saada sukset luistamaan on käsikuviointilaitteen (esim. http://www.skiroller.fi/) käyttö. Varsinkin märemmillä keleillä käsikuvioinnilla voi vaikuttaa huomattavasti enemmän suksen luistoon kuin laittamalla pohjaan keliin sopivan vahan.  Esimerkiksi karkeilla ja märillä lumilla parhaan lenkkiluiston saa kun puhdistaa pohjat ja lisää käsikuvoinnin puhtaaseen pohjaan.

Teemu Lemmettylä

2 kommenttia

  1. Susanna kirjoitti:

    Voi minä ainakin niin odotan lunta, että pääsis hiihtelemään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.