Hae
Ninnin energianurkkaus

Ylläs, hiihtoloma ja hiljaisuus

Terveisiä Ylläkseltä. 10 tuntia kahdella pysähdyksellä, joista toinen ruokatauko ja toinen pikainen vessatauko. Hyvä meidän joukkue!

Ensimmäinen tuttu naama tuli heti Jounin kaupassa vastaan, muutkin lähteny Lappiin. Oli muuten sitä porukkaa sitten vähän enemmän. Tässä kassajonot..

Varasin hiihtolenkeille evästä. Ostin ensimmäistä kertaa Powerbarin geeliä, kun niihin pitäisi mahaa totutella ennen ironmania. Lisäksi tuttuja mahalle sopivia Zipvitin ja Squeezyn geelejä.

Tänään päivän valettua klo 8 meikäläinen paineli ladulle. Voi kuulkaa sitä hiljaisuutta, nimittäin ehdin hiihtää 20 kilsaa ennen kuin näin ensimmäisen ihmisen! Siis kaksikymmentä, ihan uskomatonta!! 🙂 Ei ollu ketään muuta aamuvirkkua lomalaista . 😉 Eikä näkyny poroja tai muitakaan eläviä.

Mä haukkasin kuitenkin vähän liian suuren palan kakkua, nimittäin sairastelun jälkeen eka kunnon lenkki olis voinu olla vähän lyhyempi. Oon toki hiihtäny kotona tällä viikolla yhden 1,5h, mutta..

En syönyt kovin runsasta iltapalaa (rahkan) tämän päivän hiihtoa aatellen, ja aamupalakaan ei ollut normipuurosatsit. Oli puuroa, mutta ei normilisukkeita. No kaikki tää kostautui.. 20 kilsan kohdilla olisin tarvinnut lenkin toisen juoma- ja geelitauon, mutta jäin odottelemaan latukahvilaa ja stoppia sen kohdilla. No sitä jouduin odottelemaan seuraavat 4 kilsaa ja lopulta 200 metriä ennen kahvilaa mun oli pakko pysähtyä ottamaan geeli ja juotavaa. Alkoi hiukoa, energiat aivan vähissä. Siitäkin huolimatta, vaikka valitsin sinisen eli helpon ladun.

Päätin, että käyn katsastamassa kahvilan tarjonnan. Nappasin cocistölkin ja snickersin. Tiedostin kyllä herkkulakon ja mietin kaksi kertaa mitä teen, mutta päätin siinä kohdassa valita kuitenkin snickersin. Sitä paitsi mä en osta niitä koskaan, kun en tykkää niistä. Mutta hiilaria ja vähän suolaa, lisäksi kofeiinia. Niillä mentiin.

Sen jälkeen vauhti ja sykkeet nousi taas mukavalle tasolle ja loput 14 kilsaa mökille meni helposti. No ihmekö tuo, kun alamäkeen sai pistellä. 😉

3h21min, 38,1km, keskisyke 144, keskivauhti 5:21min/km. Vähänkö hienoo!

Huomaa, missä kohtaa energiat loppui..

Huomaa, missä kohtaa energiat loppui..

Jotenkin jännä, ettei suksi luista ja tulee toppapuvussa kuuma. ;)

Jotenkin jännä, ettei suksi luista ja tulee toppapuvussa kuuma. 😉

Oman lenkin jälkeen vielä lasten kanssa tsekkaamaan läheinen 3,5 kilsan rinki. Siitä ylläoleva kuvakin, eli en mä ny oikeesti noissa kamppeissa omaa lenkkiä hiihtäny. 😉 Ja vielä laskettelemaan.. Huipulla oli semmonen pilvi/sumuharso, että iltaa kohden oli jo vähän pelottavaakin tulla sieltä alas, kun ei nähny eteensä yhtään. Mutta kivaa oli ja alempana rinteessä turvallisempaa.

Tälle viikolle tunteja:

Hiihto 4h 53min
Uinti 2h 37min
Juoksu 51min
_________________
Yhteensä 8h 22min

Nyt hyvää yötä. Huomenna uusi päivä! 🙂

6 kommenttia

 1. Satunnainen juoksija kirjoitti:

  Oih, Ylläs ja Lappi!! Me aloiteltiin juuri talviloman vietto Alpeilla ja ihan myös sain itsekseni hiihdellä aamukasilta. Nämä talvilomat on kyllä aina sellaisia teholomia, kun paljon ja montaa juttua pitäisi ehtiä päivässä ehtiä. Mutta mikäpäs sen mukavampaa, kun monipuolista talviurheilua aamusta iltaan. Maistuu illalla uni. Mukavaa lomaa sinne Lappiin, jossa murtsikan hiihtäminen on kyllä ihan omaa luokkaansa!

  • Ninni kirjoitti:

   Oi, en oo koskaan ollut Alpeilla, joten ei oikein pysty käsittämää millaista siellä on. Vau! 🙂 Älä muuta sanoa, melkein kellotettua toimintaa. 😀 Mutta mä kyllä tykkään! Kiitos ja mukavaa lomaa teillekin sinne vähän kauemmaksi! 🙂

 2. JL kirjoitti:

  Hei!
  Jos asustelee äkäslompolon puolella, niin omat suosikkireitit ovat: 1. kukastunturin yli kesänkijärven ja latvamajan kautta. (3 latukahvilaa: kesänki, latvamaja ja kotamaja) 2. Yllästunturin kierros niin että ensin kapuaa (ei kannata mennä isometsän nousua vaan toista puolelta tietä on vaihtelempi ja mukampi maasto) kellostapuliin ja siitä ylläsjärvelle ja siitä velhonkodalle (ylämäkiosuus näin päin loivempaa ja hiihdettävämpää). 4 latukahvilaa (jokerikuppila, ylläsjärven rinnekahvila, tunturijärvi ja velhokota). 3. Ekan reitin helpompi versio on hiihtää kukaslompolon yli eikä kukastunturilta (hyvä tuulisella kelillä, kannattaa hiihtää niin päin että kukaslompolon saa mennä myötätuuleen) ja mennä käymässä elämänluukussa asti ja sieltä takaisin kotamajan kautta äkäslompolon keskustaa kohti.
  Itse tykkään noista laduista kun on maisemia ja vauhtia (ja rankkaa nousua). Perinteinen on oikea valinta ylläksen kuivalla lumella, yleensä pitää hyvin. Luistovoiteluun kannattaa panostaa pakkaskelillä.

  • Ninni kirjoitti:

   Hei, kiitos näistä tosi paljon!! Kävin latukartta kädessä reitit läpi, ja ehdottomasti tulee listalle. Ollaan Ylläsjärven puolella, mutta aattelin Äkäslompolon puolen latujakin korkata. Vähän hirvittää kyllä nuo mustat ladut, enkä oo niitä vielä uskaltanu testata. Täytyy miettiä uskallanko lähteä Kellostapuliin tai Kukastunturille, kun niissä noita mustia latuja on. Kaadun kuitenkin jossain kauheessa mäessä. 😉 Maisemat on kyllä upeita, kävin eilen Haavepalolla.

   Tänään puolestaan on tullu lunta sen verran, että raskas keli oli perinteiselle ja lenkki jäikin pariin lyhyeen.

   • JL kirjoitti:

    Jos pelkää mustia latuja niin voit kiertää ylläksen kahdeksikon muotoisena, siten että lähdet ylläsjärveltä kahvikeitaan laavu kohden (näin mustat ladut tuleva ylämäeksi, ei tarvitse laskea niitä). Tähän asti on hyvin hiihdettävää. Kahvikeitaan laavulta kellostapuliin. (kellostapulissa on portaat ylös jokerikuppilan suuntaan, ei ole pakko hiihtää) Kellostapuli on kyllä erittäin paha mäki, joten sen kiipeäminen on helpompi vaihtoehto. Siitä jatkaa rinteiden parkkipaikan vierestä tunturijärvelle ja velhonkodalle. Velhonkodalta äkäslompolon suuntaan ja kova ylämäki taas rinteiden ala-asemaa kohdin. Siitä taas tunturijärvelle ja sieltä kääntyy pitkään alamäkeen ylläsjärvelle. Näin on reitillä mahtavat maisemat, eikä pahoja alamäkiä.
    Kotamajalla kannattaa käydä, jos ehtii. Se on hienossa paikassa tuntureiden keskellä. Ja oikeastaan kaikki ladut äkäslompolosta siihen suuntaan on hienoja. Kukastunturin voi jättää väliin, tulee rankka reissu ylläsjärveltä asti, koska kotamajalta on vielä 150m pystysuoraa kukastunturin päälle.

    • Ninni kirjoitti:

     Loistavaa, kiitos paljon!! Tässä on mun tämän päivän ja huomisen päivän lenkit. 😉 Kun vaan tää lumisade taas loppuisi, ja ladut olisi auki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.