Hae
Ninnin energianurkkaus

3800m uintitesti

Aqua Plussan triathlonkoulun aikoihin kävin kolmesti kuussa Ylöjärvellä/Nokialla treeneissä. Itseään kovemman porukan kanssa kummasti kehittyy. Tietenkin alkuun opettelin uimaan, mutta vauhtia tulee kovista treeneistä. Nyt ei ole mahdollista käydä ironmantiimin treeneissä noin usein, joten oonkin käyny viime aikoina 19v uimaritytön Sonjan kanssa Seinäjoen altaalla.

Sonjalla on tekniikan opettaminen hyvin hallussa, ymmärrän tosi hyvin mitä hän ajaa takaa. Tarkoitus on nähdä kevään aikana viikottain, katsoa tekniikkaa ja kirittää koviin vetoihin. On helpompaa saada ittestä kaikki irti, kun on joku ruoskimassa. 😉 Mikä sen ärsyttävämpää, kun toinen läppää jalkapohjiin, että nosta vauhtia ja ite yrittää uida minkä pääsee. 😀

Alkuviikosta uin 5x100m ykkösvauhtia, 4x100m kakkosta ja 3x100m kolmosta, ja Sonja nappas altaan reunalla ajat talteen, että voi ruoskia mua uintisarjoihin tietyillä lähdöillä. Jos muistan oikein, niin ykkösen keskivauhti oli 2:01, kakkosen 1:54 ja kolmosen 1:48. Nopeutta lisää kiitos!

Tänään puolestaan ehdin valmentajan silmän alle Nokialle. Ensin kävin muutamassa kaupassa ja sitten Treeniä Hietikolla -blogin Soilella kahvilla. Tai en kahvilla, vaan hedelmäsalaatilla, kun en tuota kahvia juo. 🙂 Kiitos seurasta, juttutuokiosta ja välipalasta. 🙂 Soilehan on lähdössä myös Frankfurtiin, joten samaa tavoitetta kohden ollaan menossa.

Hienot näkymät Soilella.

Hienot näkymät Soilella.

Sitten sinne Nokian uimahallille. Kaitsu ilmoitti aulassa, että tänään uin hänen peesissä ja kysyi, että lähdetäänkö alittamaan 1:05? Kauhusta kankeana sanoin, että ei! 😀 Seuraava ehdotus oli 1:10? Sanoin, että 1900m uin viimeksi märkäpuvulla 34 ja risat ilman peesiä, joten Kaitsu päätti sen perusteella, että alle 1:10 uidaan. 🙂

Kuva: Aqua Plus / Tuuli

Startti kävi, ja ensimmäinen 1900m tuntui pitkältä. Kaksikymmentä kertaa käyty päädyssä.. 35 päädyssä käynnin jälkeen tarkistus kellosta paljonko on jäljellä. Kun 1900m oli täynnä, niin pikainen juomatauko ja katse kelloon, aikaa mennyt 32:15. Oho! Jatketaan samaa vauhtia, se tippuu sitten kuin tippuu.

Kuva: Aqua Plus / Tuuli

Toinen 1900m meni nopeammin, vaikka toki käsivarsissa tuntuikin. Mutta niin pitääkin. Lopulta 3800m oli täynnä, aikaa meni tasan 1:05. Eli toiseen puoliskoon meni 32:45, 30 sekunttia enemmän kuin ensimmäiseen. Olin kyllä tosi tyytyväinen, antoi itseluottamusta tuohon matkaan. 🙂 Oli siis ensimmäinen kerta, kun tällaisen matkan uin putkeen ja kyllä sen pystyy uimaan. Toki märkäpuku, peesi ja halli helpottaa menoa, eikä tätä aikaa voi ajatella suoraan avoveteen. Jos Frankfurtissa uinti menisi alle 1:20, niin olisin tosi tosi tyytyväinen. Siihen voi mennä 1,5 tuntiakin. Mutta aika on mitä on ja sen verran uidaan, että 3800m tulee täyteen. 😀

Kuva: Aqua Plus / Tuuli

Hyvillä mielin sai lähteä ajelemaan kohti kotia. 🙂 Kiitos Kaitsulle hyvästä treenistä ja Tuulille kuvista. Kovan treeniviikon päättää huomenna pitkä pyörälenkki, sitten lepoviikko.

16 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Huikeaa kehitystä! Onnittelujen paikka!

  • Ninni kirjoitti:

   Kehityksestä nyt tiedä, sama hidas kuin ennenkin! Mutta matka taivallettu ja yllättävän hyvään aikaan. Samaan kuin pääsisi ilman peesiä, niin olis mahtavaa. 🙂

 2. Soile kirjoitti:

  Kiva kun kävit, oli mukava nähdä! Huikeen hyvä uinti – ens kerralla menee helposti alle 1:05 🙂

 3. Mievaan kirjoitti:

  Oi vitsi, siehän tuut sitte kisaaman tuohon lähikaupunkiin, jotenki menny ihan ohi. Pitää laittaa päivä kalenteriin ylös, jos tulis meiningeistä nauttimaan! Ite paljon tehny järjestelijähommia Suomen kisoissa, ulkomailla pääsee onneks vaan nauttimaan 🙂

  PS. Ja yhteyttä saa ottaa jos tuntuu, että tarttee apua kisapäivänä huoltoon etc, en tiiä kuinka kattavan apujoukon saat paikalle ja kuinka hyvin kaikki pelaa järjestäjien toimesta 🙂

  • Ninni kirjoitti:

   Vautsi!! No jos vaan millään ehdit, niin tuu ihmeessä kannustamaan!! 🙂 Sille on aina tarvetta. Mukaan lähtee mies ja ystäväpariskunta. En oo vielä perehtynyt yhtään järjestäjien huoltoon tai miettinyt miten usein itse energiaa tarvin ja kuinka reitillä sitä saa ottaa katsojilta. Mutta laitan tämän kyllä korvan taakse, kiitos! 🙂

 4. Pikkukylän kasvatti kirjoitti:

  Sulla on ihan äärettömän kiva ja motivoiva blogi, tykkään kovasti. Yövuoron hiljaisina tunteina oon kahlannut vanhoja postauksia läpi ja treeni-into sen kun kasvaa. Kiitos siis inspiraatiosta ja mukavaa kesän odotusta. 🙂

  • Ninni kirjoitti:

   Voi kiitos!! 🙂 Kiitos itsellesi kommentista ja mukavia treenejä!! 🙂 On tää jännää, mitä enemmän treenaa, niin sitä enemmän haluaa treenata. 😀

 5. Merkku kirjoitti:

  Miten märkäpuku vaikuttaa uintiin? Millä tavalla helpottaa (kelluttamallako)? Mä oon aina ajatellut, että tekisi uinnista kankeaa ja hidastaisi tahtia, mutta taidan olla väärässä? Eroaako uintitekniikka jotenkin märkäpuvulla vs. uimapuvulla? Minkä paksuisia nuo triathlonissa käytettävät märkäpuvut on? Kokemusta itsellä ei ole muista kuin 7+5mm märkäpuvuista laitesukelluksessa ja ne on kyllä kankeita… Saako tavan uimahalleissa uida märkäpuvulla vai pitääkö sellaiseen pyytää erikseen lupa?

  Ja toisen aiheen kyssäri, oletko ollut tyytyväinen tuohon V800:aan (näyttää hienolta tuossa kuvassa!)? Mielessä olisi hankkia kunnon sykemittari ja tuo taitaa olla edelleen Polarin ainut, missä on allasuintiominaisuuksia?

  • Ninni kirjoitti:

   Avovedessä märkäpuku tuo turvallisuutta kelluttamalla ja sitten tietty lämmittää, mutta isoin vaikutus on nimenomaan halliolosuhteissakin tuo kelluttavuus. Ja kelluttavuus tarkoittaa parempaa uintiasentoa. Toisilla vaikuttaa enemmän kuin toisilla. Eli mulla selkeästi uintiasento paranee märkäpuvun avulla. Tuossa mun märkäpuvussa neopreeni on 1,5-5mm eli tietyn vahvuista tietyssä kohdissa. Kädet siis pyörii yllättävän hyvin, kun taas esim. rinnassa, alaselässä ja pohkeissa on paksumpaa. Märkäpuvulla uinti on vähän erilaista kuin ilman, joten sitäkin on ihan hyvä treenata. Puku voi ahdistaa. Pukujakin on tietty erilaisia, ja kun sen saa hyvin päälle, niin kyllä käsienkin pitäisi pyöriä ihan hyvin ympäri ja on suht luonnollista uida. Kaikissa halleissa ei saa märkäpuvulla uida, joten se on hyvä varmistaa hallista. Mutta jos saa, niin erikseen ei lupaa tarvi kysyä.

   Oon ollut tosi tyytyväinen tuohon Polarin V800 mittariin. Se on ranteessa ihan koko ajan! 🙂 Taitaa olla tosiaan ainut Polarin mittari, jossa on allasuintiominaisuudet.

   Vastasinkohan mä kaikkiin kysymyksiin, kysy uudestaan, jos vielä joku jäi mietityttämään. 🙂

   • Merkku kirjoitti:

    Vastasit, kiitos!
    Taitaa olla niin, että on tuo V800 hankittava :). Kävin tänään näpräämässä sitä kaupassa ja onhan se iso, mutta tarpeellinen uintia varten.

    • Ninni kirjoitti:

     Jos on pieni ranne, niin on varmasti alkuun isontuntuinen. Mutta niin hieno, että voi pitää koko ajan! 😉

     • Merkku kirjoitti:

      Hommattu! On tää ihana! Tunnistaa uintilajitkin (vaikka luuli mun selkäuintia vapariksi). Pitää vielä testailla enemmän allasuintimetriikkaa, kun jotenkin ei laske kokonaismatkaa vaikka näyttää eri lajeilla uidit pätkät siinä taulukossa.

     • Ninni kirjoitti:

      Onnea uudelle! 🙂 Sen oon huomannu, ettei laske esim. potkuja mukaan, kun kädet on paikoillaan, eikä tietenkään tiedä, että ui. Ja että päädyssä pitää sen verran liukua, että tajuaa käännöksen tapahtuneen. 🙂

 6. MatuCaneX kirjoitti:

  Sä vedit jälkimmäisenkin puolikkaan kovempaa kuin mä viime keväänä samassa paikassa peesissä 1900m; mulla meni tuolloin 32:51. Kalmarissa mulla meni 1:24:53. Näin ollen sanoisin että 1:20 alitus on sulle varsin realistinen tavoite varsinkin jos et hirviästi harhaile.

  • Ninni kirjoitti:

   Me ollaankin monesti uitu peräkanaa, joten ihan kiva vertailla aikoja. 🙂 Kaitsu käski huhtikuussa uimaan 1900m peesiin.
   No saa nähdä mitä siellä on edessä, kun 2000 uimaria yhtä aikaa lähtee. On se älytön määrä! Aika on sit mitä on, sen näkee kun vedestä nousee. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.