Hae
Ninnin energianurkkaus

Testi- ja treenireissussa

Oon tehny kyllä nyt ison mokan! Harrastusta on takana neljä vuotta ja kävin eilen ensimmäistä kertaa pyörätestissä, jossa otettiin laktaatit eli mitataan sormenpään verinäytteestä maitohapot. Juoksussa kehitystä oon mitannu säännöllisesti, ja käynyt muutamia kertoja juoksemassa 6x1000m testin nousevavauhtisena, joista eka tonni oikein hitaasti ja vipa täysillä, ja joka tonnin jälkeen otetaan laktaatit sormenpäästä ja sillä saa selville sykealueet.

No, nyt oli tarkoitus selvittää tarkemmin, että millä sykkeillä sitä uskaltaa ironmanin pyöräosuutta ajaa. Niinpä sovin Aqua Plussan kanssa testissä, joka pidettiin JPH Fysion tiloissa Sastamalan Häijäässä.

Homma meni niin, että ensin 8 minuuttia alkuverraa ja sitten kolmen minuutin välein wattien nosto kahdellakymmenellä ja aina siinä välissä sormen piikitystä ja verinäytettä mittariin. Koska edessä oli tämän jälkeen vielä kolmisen tuntia treeniä, niin sovittiin Kaitsun kanssa, että maksimiwatteja ei haeta. Ainoastaan kynnykset.

Tarkoitus oli ajaa 225W asti, mutta viimeistä sarjaa tehdessä Kaitsu kysy, että pystytkö pitämään 240W. Tottahan toki, ja vipa sarja tulikin sitten 241W. 🙂 On ne maksimit siis 250W ainaskin, koska tiedän, että syke tuosta 191:stä vielä nousee. Joskus pyöräergossa oon päässy ihan samoihin sykkeisiin kuin juostessa. Juostessa oon kellottanu 199, pyörällä 196 tai 197.

Viimeistä pätkää satasen kadenssilla.

Viimeistä pätkää satasen kadenssilla.

Mitä tuo testi sitten kertoo? No sen, että oon pyöräilly liian hiljaa!! Oon itse pitäny pyöräilyn kynnystä siellä 148-150 välillä, ja testin mukaan se onkin joku 155-157 (tulokset vielä saamatta). Aina kun puhutaan, että pyörän aerobinen kynnys on juoksun kynnystä 10-15 pykälää alempi, niin sen ja tuntemusten mukaan mäkin oon sen laskeskellu. Mutta nyt kun on pitäny pyöräillä vk1-alueella, niin oonkin painellu aerobisen kynnyksen tietämissä. Melkeinpä ainoa oikea vauhtikestävyyslenkki pyörällä on ollu kympin tempo, mikä on menny vk2-alueella. Lisäksi Helatorstain pitkän lenkin loppu tuli vk1-alueella ja viimeistelytreenissä samoin. No tarkemmin tiedän noistakin, kun saan paperilla alueet laskeskeltuna. 🙂

Harmittaa, että en oo testiin ennemmin menny. Näkis kuinka paljon tai vähän sitä on kehittyny. No onneksi menin nyt, niin jatkossa osaa treenata paremmin ja pystyy vertailemaan tähän tulokseen seuraavia tuloksia. Testillä on hintaa 95 euroa ja siihen voi osallistua kuka vaan, kun vaan ottaa yhteyttä Aqua Plussaan.

Vihnukseen matkalla.

Vihnukseen matkalla.

Testin jälkeen pääsin mukaan T10-ryhmän treeneihin. Tuo on sen verran kova ryhmä, että normaalisti mulla ei siihen oo asiaa. Ja näkyihän se, ettei olis ollu nytkään! 😉 Uitiin sellanen puolisen tuntia, ja mun uinti ei kulkenu mihinkään. Ei se kulkenu maanantaina altaassakaan. Sai tehdä töitä kakkosvauhdilla, eikä silti päässy satasia alle kahden minuutin. Ihan lukossa koko uinti. Tipuin eilen yhden miehen peesistä, jonka peesissä yleensä oon pysyny, kun uidaan I-II alueilla.

Pyörällä verrailtiin semmonen 15 kilsaa, sitten ajettiin Jumesniemen tempo 36km ja verrailtiin takas. Tuo Jumesniemen temporeitti oli ihan hirveä! Nousumetrejä 36 kilsalla tuli 430, joten oli pelkkää nousua. No joo, oli siinä muutama laskukin. 😛 Lähdinkin varmaan liian lujaa, ja sen jälkeen kun kaikki muut oli kadonnu kauas näkvyistä, niin ei ollu itelläkään enää niin paljon paukkuja kuin olis voinu olla, kun takana olis ollu kirittäjiä. 😀 Lähdin siis ekana ja tulin vipana, ja muut odotteli mua ties kuinka kauan. Ei ihan kunto oo muiden kanssa samalla viivalla tai sit se vaan johtu siitä, ettei tää lakeuksien likka osaa ajaa mäkiä. Hah! No ehkä siitä kunnosta ny kuitenkin. Joskus mäkin oon siinä kunnossa, että voin osallistua T10:iin. 😉 Niin, ja en ollu ainut nainen, eli senkään piikkiin ei voi laittaa. Johanna oli menossa mukana myös. Johannahan on mun kanssa samanikäinen, mutta ironmanilla takkiin tulee pari tuntia, sen verran eroa on menossa. 🙂

En ehkä haluaisi laittaa tähän sitä mun Jumesniemen tempon aikaa, koska en siihen tyytyväinen oo, mutta laitanpa silti. Jos joskus vielä sen hirveyden meen ajamaan, niin löytyypä sitten täältä aika, mitä lähteä parantamaan. Kyllähän pyörätesti jaloissa tuntui, ja muutenkin treenit, sen verran väsynyttä meno on viime päivinä ollu. En oo ollu erityisen väsyny, mutta treeneissä en oo niihin vauhteihin pystyny, mihin haluaisin.

1:13:11, 35.6km, keskisyke 164, maksimisyke 177, keskivauhti 29.2km/h, maksimivauhti 57.3km/h, nousumetrit 430.

Muut lähti vielä juoksemaan, ja suuntasin auton nokan kotia kohti. Kotona olinkin vasta klo 23.15.

Noin kahden viikon päästä mulla on edessä monen vuoden tavoite, ja silti mä mietin jo ens kesää, että mihin vauhteihin mä sitten pystyn. Ihan tyhmää, mennääs tää kesä nyt ensin. 😀 Mutta kyllähän mä haluan kehittyä ja tulla paremmaksi ja nopeammaksi. Ja kaikki hyvät ja huonot treenit tätä mun halua vaan lisää!

Tänään kävin juoksemassa mun siskon kanssa kympin. Siskon, jonka kanssa en oo oikeastaan koskaan juossut (vain muutaman lenkin). Hän muutti keväällä tänne Seinäjoelle ja saan hänestä kyllä hyvä sparraajan. Hän kun on juossu maratonin pari vuotta sitten aikaan 3:26, joten vauhtia löytyy huomattavasti enemmän kuin multa. Synnytyksestä vielä kroppaansa palauttelee, joten sen pitemmille lenkeille ei hänestä aivan vielä saa seuraa. Mutta pian! 🙂 Nytkin oltais voitu juosta huomattavasti lujempaa, jos siskon fiiliksillä oltais menty.

Pronvinssitötteröt ja siskokset niin ku ilvekset

Ettei homepää unohdu, niin nyt se näkyy päältäkin päin. 😀

Hyvää Juhannusta kaikille lukijoille, ja ottakaahan iisisti!! 🙂

13 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Onhan tuonne testiin nyt vaan munkin päästävä! Nih!

 2. Markku Takamaa kirjoitti:

  Heiii, meillekin voi tulla käymään kahvilla jos Häijjäässä käyt

 3. Hanna kirjoitti:

  Haha mä just mietin että koskakohan uskallan kysellä mitä tavoitteita on ironmanin jälkeen. Näköjään ne ajat jo sullakin pyörii mielessä! Kysyn silti kuitenkin vasta sen jälkeen 😀

  • Ninni kirjoitti:

   Joo, ei oo ees ensimmäistä ironmania menty, kun jo seuraava pyörii mielessä. 😀 Mitäs jos mä totean, ettei ollukaan mun juttu? 😉 Luulen kuitenkin, että pitkät matkat on enemmän mua kuin sprintit. Kysy vasta sen jälkeen joo. Tosin mieliala voi kuulemma heitellä jälkeenpäin ihan laidasta laitaan.

 4. Bigblue kirjoitti:

  Olipa taas hyvä teksti! Tälläinen triathlonista vasta kiinnostunut ammentaa paljon uutta tietoa blogistasi 🙂

  • Ninni kirjoitti:

   Hyvä, jos sait jotain irti! 🙂 Yritän jakaa kaikki omat mokani, ettei muut tekis niitä turhaan myös. Ja hei jos sulla on jotain aihetoiveita tai kyssäreitä, niin heitä ilmaan. 🙂

 5. -Katri- kirjoitti:

  Jaahas, sitä on oltu lähes meikäläisen huudeilla, kun on Jumesniemeä kierrelty ja kaarreltu! 🙂 Siellä on kyllä mutkia, nousuja ja laskuja ihan riittävästi. Mua alkaa pikkuhiljaa jännittää sun startti. 🙂

  • Ninni kirjoitti:

   Siellä tosiaan oli ihan älyttömät määrät nousuja, laskuja ja mutkia. Sulla on hyvät treenimaastot!! 😉 Arvaa jännittääkö mua?! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.