Hae
Ninnin energianurkkaus

Vinkit märkäpuvun ostamiseen

Tarviiko märkäpukua? Mistä märkäpuku? Millainen on hyvä puku? Mikä riittää aloittelijalle?  Mitä vaatii kokeneempi? Mitä eroa on 200 euron ja 700 euron puvuissa? Multa on usein kysytty näitä, nyt vastaan sen minkä omalta tietotaidoltaan tiedän. 🙂

Orca 3.8, Sailfish Vibrant, Sailfish One ja Orca Sonar.

Märkäpuvun hyödyt

Lähdetään liikenteeseen siitä, että mitä hyötyä on märkäpuvusta. Märkäpuku kelluttaa, mikä helpottaa heikompaa uimaria ja tuo turvaa avoveteen. Itsellä esimerkiksi uinti on avovedessä raskaampaa ja hitaampaa ilman pukua. Puku myös lämmittää eli viileämmässäkin avovedessä pystyy uimaan. Märkäpuvun alle menee vettä, joka lämpenee ihoa vasten. Alla oleva vaate ei siis pysy kuivana.

Lyhyillä matkoilla hyvän uimarin täytyy punnita märkäpuvun käytön hyödyllisyys. Voittaako uintiajassa enemmän kuin mitä menee vaihtotilanteessa puvun riisumiseen? Aloittelija ei välttämättä tarvitse pikamatkalle märkäpukua, mutta perusmatkalle se voi jo henkisesti olla helpottava tekijä.

Jos vesi on alle 17 asteista, niin märkäpuku on pakollinen. Jos taas liian lämmintä, niin märkäpuku on kielletty. Riippuu uintimatkan pituudesta, koska märkäpukukielto tulee voimaan. Yleisesti pika- ja perusmatkalla veden lämpötilan raja on 22 astetta, puolimatkalla 23 astetta ja täysmatkalla 24 astetta.

Märkäpuvun valinta

Kropan malli vaikuttaa puvun valintaan. Ehdottomasti tärkeintä valinnassa on, että kädet pyörivät vapaasti. Pitää pystyä uimaan ilman käsien puutumista, mutta puku pitää kuitenkin istua päälle hyvin. Se ei osaa olla liian pieni ja ahdistava, mutta ei myös liian isokaan.

Suomessakin on saatavilla useita eri merkkejä: Orca, Head, 2XU, SailFish, BlueSeventy, Speedo, TYR, Mako, Aqua Sphere.. Surffareiden märkäpuvut ovat paksumpia, niitä ei ole tarkoitettu uintiin. Marketeista löytyvät halvat puvut kannattaa unohtaa.

Hyvän uintiin tarkoitetun märkäpuvun saa jo 200-300 eurolla, ja edellisvuoden mallit aina uusia malleja halvemmalla. Kalliimmissa malleissa on enemmän paneeleita, ja neopreeni on ohuempaa joustoa vaativissa kohdissa. Eli liikkuvuus on parempi kalleimmissa puvuissa, ja ne ohjaavat vielä enemmän parempaan uintiasentoon. Materiaaleissa on siis jonkin verran eroja.

Oon testannut muutaman eri merkin alimman hintaluokan pukuja, ja niissäkin on yllättävän paljon eroja. Joissakin liikkuvuus ihan onneton ja joissakin tosi hyvä. Itselläni ensimmäinen puku oli Orcan Sonar, mikä on Orcan malleista toiseksi halvin. Halvin on S5. Sonar oli mulla pari vuotta käytössä, ja sitten päivitin puvun 3.8-malliin. Pysyin edelleen Orcassa, koska se istui mun päälle hyvin ja tykkäsin jo Sonarista paljon.

Märkäpukuja on myös sellaisia, joissa on edessäkin vetoketju. Ne on tarkoitettu swimruniin eli lajiin, jossa juostaan ja uidaan vuorotellen. Esimerkiksi saarella juostaan ja niiden välit uidaan. Puku riisutaan juoksun ajaksi vyötärölle ja edessä oleva vetoketju helpottaa riisumista ja pukemista.

Märkäpuvun käyttö

Puku puetaan päälle pikku hiljaa. Ensin jalat niin, että puku on vyötärölle asti laitettu. Sen jälkeen toinen käsi mahdollisimman loppuun asti ja sen jälkeen toinen käsi. Puvun saa monesti itsekin kiinni, mutta pitää olla varovainen, että alla oleva uikkari/triathlonasu ei jää väliin. Joten aina on varmempaa, että joku toinen laittaa vetoketjun kiinni.

Puku kannattaa laittaa aina kuivana päälle. Hanskat käteen, jos on pitkät kynnet. Itsellä on lyhyet, mutta sain pukuuni vekin, kun laitoin uimahallissa pari viikkoa sitten märälle iholle pukua ja sitä sai kiskoa ihan kunnolla. Liimaa ei kotona valmiina ole, joten sitä on ostettava ja paikattava vekki.

Öljyä voi laittaa ranteisiin ja nilkkoihin, mikä helpottaa puvun riisumista. Vaseliinia ei suositella, voi haurastuttaa materiaalia. Mä itse käytän Body Glidea kaulaan ja niskaan, koska ilman sitä saan aina mukavat hiertymät. Loistava tuote! Sain ensimmäisen purkin synttärilahjaksi viime toukokuussa, joten viime kesää ennen multa löytyykin kivoja kauloja kisojen jälkeen. 😀

Mistä märkäpuku?

Jos on tarkoitus käydä vaan kokeilemassa triathlonkisoissa, niin puvun voi lainata tai vuokrata. Jos taas suunnittelee puvulle pitempää käyttöä, niin sitten ostamaan oma puku. 🙂

Jos oot ostamassa ensimmäistä märkäpukua, niin pyydä valintaan apua. Esimerkiksi triathlonseuralla voi olla testimärkäpukuja, joita voi testata ihan uimahallissakin. Tai sitten testata jonkun samankokoisen tutun märkäpukua. Välillä järjestetään myös testitilaisuuksia, ja pukuja pääsee testaamaan ja yleensä vielä uimaankin.

Osaava myyjä neuvoo esimerkiksi puvun pukemisessa ja tietenkin koon valitsemisessa.

Tällä hetkellä porukka ostaa paljon ulkomailta, mutta ei voi tietää, että minkä merkin puku istuu itsensä päälle, jos ensimmäistä pukua on ostamassa. Kivijalkakaupassa pääsee kokeilemaan, samoin messuilla. Esimerkiksi parin viikon päästä on Go Expo -messut Helsingissä ja siellä pääsee muutamia eri merkkisiä märkäpukuja testaamaan. Varaudu, että tulee hiki! 😀

Itse oon ostanut molemmat Orcan märkäpukuni sekä kolme saman merkin triathlonasua MJR Training Shopista. Ensimmäistä pukua ostaessani sovin treffit, niin pääsin kokeilemaan paria eri kokoa. Toisen puvun tilasin heidän nettikaupasta suoraan, kun koon tiesin valmiiksi tai taisi olla suoraan sähköpostilla. Mä oon ite tykästynyt Orcan tuotteisiin, kun istuvat tällaiselle normaalille suomalaiselle naiselle. 🙂

Tietenkin myynnissä on myös käytettyjä. Niiden kunto ja ikä kannattaa tarkistaa, voi tehdä oikeinkin hyviä löytöjä.

2 kommenttia

  1. Miina Kaivola kirjoitti:

    Moi! Minkä kokoinen sun orcan 3.8 märkäpuku on? Osaisin verrata sitten edes vähän minkä kokoista itselle tilaisin! Kiitos jo etukäteen! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.