Hae
Ninnin energianurkkaus

Juoksutestissä maksimiin

Kerroinkin ennemmin, että kävimme Häijäällä Sannan kanssa JPH Fysion tiloissa laktaattitesteissä. Aqua Plussan Kaitsu toimi testaajana, ja Tuuli avustajana.

Mä oon käynyt aikaisemmin kaksi kertaa Kuortaneen Urheiluopistolla juoksemassa radalla 6x1000m, ja ongelmana on ollut aina vauhdin ja sykkeen kohtaamattomuus. Jännittää niin paljon, että syke on alussa ihan liian korkealla ja tulos tämän mukaan vähän vääristyy. Esimerkiksi aerobinen kynnys on kahdesti testattu olevan 172, jonka oon itse tiputtanut 163:een tuntemusten mukaan.

Koska mun isoin tavoite on nostaa juoksuvauhtia, niin halusin siitä syystä nyt pelkän juoksutestin, jossa olisi vähemmän silmäpareja ja näin ollen testitilanne olisi rennompi ja totuudenmukaisempi. Tarkoitus on elokuun alussa mennä vielä yhdistelmätestiin, jolloin Wattbikella poljetaan anaerobiselle kynnykselle asti ja sitten päälle juostaan matolla maksimiin.

Mutta nyt itse juoksutestiin. Se tehtiin juoksumatolla, ja kolmen minuutin välein nostettiin vauhtia. Kaitsu määrittelee alkuvauhdin ja vauhdin nostot esim. 10-30 sekunttia laktaattien ja sykkeiden perusteella niin, että saadaan tarkat kynnysarvot.

Kuva: JP

Kuva: JP

Mulla lähdettiin liikenteeseen 6:30 vauhdilla ja lopettiin 4:00 min/km vauhtiin, jolloin syke oli jo 197. Tuossa 5:30-6:00 alueella mentiinkin lyhyemmillä vauhdin nostoilla, että saadaan aerobinen kynnys hyvin esiin. Huomasin heti, että testaustilanne oli paljon rennompi, ja syke käyttäytyi hyvinkin normaalisti vauhteihin nähden. Hyvä niin! Ainut, että laktaatit oli alkuun jo kakkosen luokkaa, mikä ehkä kieli siitä, että puolimaratonista oli vielä rasitusta kropasta. Yleensä ne kuitenkin on alussa olleet alempana, käyneet vähän ylempänä (1.8 tms) ja kropan lähdettyä toimimaan tippuneet sitten taas alemmas. Nyt laktaatit olivat hyvin samoissa lukemissa pitkän aikaa, mikä näkyy tuona isona pk2-alueena.

Testi on kuitenkin loppujen lopuksi lyhyt, joten vaikka maksimiin asti painellaan menemään, niin siitä palautuu nopeasti. Testin ehdottomasti paras anti oli se, että juoksi kolme minuuttia elämäni lujinta vauhtia 4:00min/km!! Niin siistiä! En tiedä montako sekunttia olisi tarvinnut vauhtia nostaa, ettei jalat olisi jaksaneet tikuttaa ja ne olis lähteny alta. 😀

Tajusin myös testin aikana yhden tärkeän asian, mitä Kaitsu mulle siinä sanoi. Rentous lähtee lantiosta! Niin se tosiaan on. Paljon on opittavaa tästäkin lajista! Oon yrittänyt nyt joka lenkillä miettiä juoksun rentoutta.

Tulokset tulevatkin sitten tässä:

Aerobinen kynnysalue on siis se, jolloin alkaa muodostumaan maitohappoa, mutta elimistö pystyy sitä poistamaan samalla. Anaerobinen kynnysalue on puolestaan se, jolloin maitohappoa muodostuu niin paljon, ettei elimistö pysty sitä enää poistamaan.

Kävi siis niin, että molempia kynnysalueita saan vähän tiputtaa. Tai oikeastaan ottaa kynnykseksi myös muutaman pykälän alemmankin sykkeen. Toisaalta olihan ilo juosta viime torstaina 5km aerobisella kynnyssykkeellä 161 vauhdin ollessa jopa 5:22min/km. 😉 Voi kun tämä jatkuisi, niin sais uusia nuo ohjeelliset min/km-vauhdit uusiin puihin. Mutta vaikka tää mun juoksuvauhdin kehitys on hidasta, niin kyllä sitä kuitenkin selkeästi on havaittavissa. Myös maksimivauhdeissa, vaikka nimenomaan ironmanille treenataan eli harjoittelu on vahvasti aerobista.

Sanna puolestaan teki wattbike- eli pyörätestin, minkä mäkin ekan kerran tein viime kesänä. Samalla tavalla nostetaan vauhtia kolmen minuutin välein ja mennään maksimiin saakka. Suosittelin sitä Sannalle jo oman käyntini jälkeen, ja hän olikin todella tyytyväinen, että testissä kävi. Nimittäin nyt oikeasti tietää, että mitkä ne omat vahvuudet ovat ja mitä pitää kehittää. Ja peruslenkeillä ei mene liian lujaa, mutta kovilla lenkeillä osaa pitää sykkeen oikeissa luvuissa. Suosittelen kyllä jokaiselle, joka on tähän mennessä vain arvuutellut omat sykkeensä. PK-sykkeet on vielä helpompi arvuutella, mutta VK:t jne jo vaikeampaa tietää tarkalleen.

Käytiin vielä testin jälkeen Ylöjärvellä uimassa, ja oli kyllä tosi hieno treenipäivä!! 🙂 Nyt tehdään pari kuukautta töitä ja katotaan miltä elokuun alkupuolella testitulokset näyttävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.