Hae
Ninnin energianurkkaus

Suurnopeuskameroilla alaraaja-analyysiä

Oon käynyt kahdesti ennemmin Aktiivi Fysioterapian alaraajaklinikalla Tampereella, kesäkuussa 2012 ja huhtikuussa 2014. Kolmas kerta suuntautuikin kivasti lähelle, Seinäjoen toimipisteeseen ihan kaupungin keskustaan! 🙂

Viime käynnistä voi lukea täältä. Mulla ongelmia on tasaisesti ollut aina vasemman jalan kanssa. Nyt kun jälleen jalan kanssa ongelmia on, niin tuli varattua aika alaraaja-analyysiin. Joku siinä pielessä on, kun juoksussa ongelmat tulevat ilmi. Kävin lauantaina juoksemassa vitosen, mutta edelleen kantapää vaivaa.

Fysioterapeutti Jutta Potila tutki ensin jalkaterät ja ihan perusasennon seisten. Akillesjänteiden kohtaan ja polviin laitettiin pienet tarrat, ja sen jälkeen juoksumatolle. Ensin paljain varpain juoksua ja sen jälkeen juoksukengillä. Suurnopeuskamerat kuvasivat askellusta (120 kuvaa sekunnissa) sekä edestä että takaa. Juoksua tuli yhteensä vajaa viisi minuuttia, joten pitkästä tutkimuksesta ei ole kyse ja siitä pystyy suoriutumaan, vaikka olisi ongelmia.

Tämä tutkimushan ei ole yksin tarkoitettu urheilijoille tai kuntoilijoille, voidaan tutkia pelkästään kävelyäkin ja vaikka lasten kävelyä/juoksua. Eli tutkimukseen on oikeasti matala kynnys mennä. Yleensä sitä havahtuu siinä vaiheessa, kun ongelmia jo on, mutta järkevintä olisi paljon treenaavan tsekkauttaa tekniikka jo ennen mahdollisia ongelmia. 😉

Kuvauksien jälkeen istuttiin alas ja käytiin läpi video, ja hyvät ja huonot asiat mun askelluksessa. Mun tapauksessa ratkottiin myös, että mitkä aiheuttaa edelleen jalkaan ongelmia ja tsekattiin, että mitä on parantunut viime kerrasta.

Ensin hyvät jutut: En ole läheskään enää niin voimakas kanta-astuja kuin olen ollut, vaan askel tulee paremmin jo keskiosalle. Lisäksi ponnistusvaiheen linjaus oli parempi, eli lonkan seudun lihasvoima on selkeästi lisääntynyt. Jee, hyvää kehitystä! 🙂

Edelleen kuitenkin selkeästi näkyy liiallista jalkaterän keskiosan joustoa ja myöhästynyttä pronaatiota ponnistusvaiheessa (kun kantapää lähtee irtoamaan maasta). Tämä aiheuttaa vääränlaista kuormitusta pohkeen ja jalkaterän alueelle, ja selittääkin pitkälle vasemman pohkeen kiristyksen ja tämän hetkiset jalkapohjan ongelmat. Mullahan siis on aina vasen pohje oikeaa kireämpi, ihan hierojan näpeissäkin se tuntuu selkeästi.

Nyt kun tämä mun ongelma on ollut pitkään, eikä ole korjaantunut itsestään ja aiheuttaa toistuvasti ongelmia, niin päädyttiin tekemään mulle sopivat pohjalliset. Tuota myöhästynyttä pronaatiota ei saa korjattua pronaatiotuetuilla juoksukengillä. Kun jalka ei vaadi pronaatiotukea kuitenkaan jatkuvasti. Pohjalliset eivät tarkoita sitä, että ne ovat mulla loppuelämän käytössä. Vaan, että ne ovat nyt tässä tilanteessa apuna ja mahdollisesti jäävät jossain kohtaa pois tai sitten tehdään uudet pohjalliset, kun vanhat on risat. Tilanteen mukaan!

Saan pohjalliset ensi viikolla, ja ensimmäiset kaksi viikkoa niihin totutellaan. Ja tarpeen mukaan niitä vielä hiotaan, ja lopulta joulukuussa kontrollikäynti. Silloin tsekataan, että miltä juoksu näyttää niiden kera.

Loppuun vielä koonti, että mitä raajoissa tulisi liikkumisen aikana tapahtua. Tämä on videolta (tai oikeasti kuvasarjasta) katottunakin todella mielenkiintoista, että missä kohtaa mm. akilles on kallellaan mihinkin päin. Kuten ylläolevista kuvista huomaa, niin mulla molemmat on samaan suuntaan ponnistusvaiheessa! Onkohan mulla kaksi oikeaa jalkaa?! 😀 Allaolevien palluroiden teksti on suora lainaus Jutta Potilan kynästä. Eli mitä jaloissa pitäisi tapahtua:

 • Alkukontakti keskelle jalkaterää
 • Kuormitusta vastaanottaessa joustopronaatio: Alempi nilkkanivel eversioon (kiertyy ulospäin), jalkaterän kaadi madaltuu, raaja sisäkiertoon = normaali iskunvaimennusmekanismi
 • Tukivaiheessa (vastaa seisoma-asentoa): Kantaluu suorassa, jalkaterän kaari kohonnut irti alustasta, linjaus polvi-etuvarpaan päkiä.
 • Ponnistusvaiheessa (kanta lähtee irtoamaan alustalta) resupinaatio: Kantaluu kääntyy inversioon (sisäänpäin), lukitsee jalkaterän pikkunivelet ja stabiloin nilkan, raajaan ulkokierto.
 • Varvastyöntö (kantakalvo jännittyy, kaari kohoaa korkeimmilleen ”windlass efekti” –> Luo jämäkän vipuvarren ponnistukseen): Iso- ja etuvarpaan päkiän välistä jalkaterä suorana eteenpäin.
 • Heilahdus raaja suorana rennosti eteenpäin.

Suosittelen kyllä Aktiivi Fysioterapian alaraaja-analyysiä. Aikoinaan neljä vuotta sinne löysin valmentajan Kaitsun suosituksesta. Seinäjoen toimipisteen Jutta jää äitiyslomalle pian, mutta Seinäjoella vastaanotto kuitenkin jatkuu. Petri, jolla olen Tampereellakin käynyt, käy sitten täällä viikottain.

2 kommenttia

 1. Maikkis kirjoitti:

  Mä oon käynyt kans tuossa kuvauksessa ja suosittelen sitä erittäin lämpimästi jos on vähääkään ongelmia. Itse sain ongelmia korjattua hyvinkin pienin ratkaisuin eikä pohjallisia vielä tarvittu. Jään mielenkiinnolla odottelemaan sun jatkokuulumisia aiheen tiimoilta.

  • Ninni kirjoitti:

   Kuulostaa hyvältä!! 🙂 Mulle kans päädyttiin nyt pohjallisiin, kun ei ole korjaantunut. Mielenkiinnolla odotan, että miltä ne tuntuu!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.