Hae
Ninnin energianurkkaus

Kohta paistaa

Kiitos jokaiselle kommenteista ja tsempeistä, mitä tuli edelliseen blogipostaukseen blogiin, facebookiin sekä yksityisesti! <3 En ole ainut triathlonisti, joka raudanpuutteesta kärsii, ja jostain syystä kaikki puutteessa olevat ovat naisia. Sain sekä faktaa että kokemuksia. Esimerkiksi yksi ironman on ollut samassa tilanteessa syyskuussa, ja nyt neljän kuukauden jälkeen pystyy treenaamaan normaalisti. Rautavarastojen nousu ottaa aikaa. Toivon, että Lanzarotella 31.3. pystyn tekemään kaiken saman mitä muutkin. Siihen on vain 2,5 kuukautta. Odotan leiriä oikeasti todella paljon!

Salla kirjoitti Facebookin puolelle selkeästi raudanpuutteen vaiheet. Oli pakko kopioida ne tänne blogin puolelle, tässä Sallan sanat:

Rautastatuksen arvioinnissa usein tuijotetaan vain B-Hb arvoa ja vaikka se olisi ihan ok (kuten sulla 139), niin ei osata katsoa tarkempia mittareita.

Raudanpuute voidaan jakaa 3 eri vaiheeseen, joista just ekassa varastot ehtyy: luuytimen, maksan ja pernan varastot menee nollaa kohti, vaikka B-Hb ok (S-Ferrit eli raudan varastoproteiinimäärää kuvaava arvo raja-arvo < 35 g) .

Tokassa vaiheessa erytropoieesi eli punasolujen muodostus pienenee, kun raudan kulkeutuminen luuytimeen vähenee. Tällöin B-Hb voi edelleen olla yllättävän hyvä, vaikka seerumin ferritiini olis laskenu jo alle < 20 g.

Kolmannes vaihees vasta yleensä havaitaan et rautastatus ei oo kohdallaan, jos ei oo älytty pyytää just S-ferrit – tason mittausta. Eli täs vaihees todettavis raudanpuutosanemia, kun hemoglobiini tipahtaa alas tuotannon laskiessa ja johtaa ko. tilanteeseen < 115 g / L (B-Hb)…

– hyvä et osasit pyytää ton varastomuotosen raudan labrakokeen, se meinaa kertoo jo paljon aikasemmas vaihees rautastatuksesta kropassa kuin hemoglobiini, joka ilmottelee vasta 3. vaiheen aikana, jolloin aneeminen tila elimistöön jo syntynyt.

Toisessa vaiheessa menossa siis, aina parempi kuin anemia. 🙂 Jos pääkipu ei olisi niin voimakasta ja leposyke korkealla, niin en olisi saanut tässä vaiheessa kiinni ja pahempaan suuntaan olisi menty. Mulla yksi oireista on ollut myös todella pinnallinen yöuni, ja heräilen usein yöllä, mutta saan nukahdettua heti uudelleen. Välillä ihan 0,5-1 tunnin välein. Kun aloitin b-vitamiinit ja magnesiumin viikko sitten, niin sain parempia yöunia ja leposyke tippui heti 10 pykälää! En tiedä oliko magnesiumilla ja b-vitamiinilla vaikutusta, mutta pari päivää niiden jälkeen näin kävi.

Viime yönä nukuin reiluun kuukauteen ekan kerran 7 tuntia putkeen (yhteensä 9h yöunet)! Jee, teki hyvää! 🙂 Ekan kerran herätessäni viideltä teki mieli huutaa ääneen, kun olin niin iloinen! 😀 Toivottavasti näin myös jatkossa. On vähän hankalaa tietää, että mikä johtuu mistäkin, mutta jotenkin oon koko ajan aatellut, että kun sydän lyö levossakin kiivaammin, niin ehkä sitten en pääse niin syvään uneen ja heräilen useasti muka virkeänä. Onneksi en ole kuitenkaan valvonut öitä, mitä teen, jos murehdin tai stressaan asioita. Mähän oon pimentänyt huonetta niin paljon kuin mahdollista, ostanut uuden tyynyn, vähentänyt kännykän iltakäyttöä ja telkkari meillä menee ajoissa kiinni. Koko talo on hyötynyt (joidenkin mielestä kärsinyt :D) mun muutoksista! Enkä yli yhteentoista oo valvonu viikonloppuisinkaan hetkeen.

Keskiviikkona pääkipu oli voimakasta, mutta nyt on mennyt kaksi päivää ilman kipua. Ajattelin hakea apteekista ihan dosetin, että muistan ottaa kilpirauhaslääkkeen lisäksi jokaisen vitamiinin ja raudan, mitä nyt syön ja nuo tärkeimmät vielä ilman maitotuotteita. Tuleepa varmasti napattua jokainen pilleri! 😀

Eihän se rauta kovin nopeasti tehoa, mutta henkisesti vaikuttaa kyllä sitäkin enemmän. Kun tietää, että jossain kohtaa olo on paljon parempi. Toki muutenkin nämä pääkivuttomat päivät ovat olleet parempia, ja pääkipupäivinä on fiilis tietenkin ollut melko matalalla. Työt on jaksanut tehdä, ei muuta. Oon tehnyt töitä paljon etänä, kun yhtenä vaihtoehtona mietin niitä mahdollisia työpaikan sisäilmaongelmiakin. Oon lisäksi voinut tarvittaessa ruokatunnilla nukkua 10min päikkärit, kun on meinannut välillä kerta kaikkiaan nukahtaa koneen ääreen.

Mä suosittelen kyllä jokaiselle urheilevalle tyypille ortostaattisen mittausta. Mulla ei ollut kunnolla vertailudataa, ja se harmittaa. Olisi pitänyt aikoinaan ottaa lepopäivän ja kovien treenipäivien jälkeen. Että tietää mikä itselle on normaalia ja mikä ei. Toisille raudanpuute ei tietenkään aiheuta korkeampaa sykettä, mutta kun kropassa on yleensä jotain ongelmia, niin luulisi sen näkyvän ortostaattisessa helposti. Mulla on leposyke nyt tippunut parempien unien yötä, eikä aamulla tunnu heti tykyttävältä, mutta ortostaattinen on vielä liian korkea. Vertailudatan ollessa olemassa voisin sanoa suoraan, että 10 pykälää liian korkealla tms. Sopii kyllä raudanpuutteen oireisiin (korkea syke levossa tai pienessäkin rasituksessa), ja rasitustahan se sängystä ylösnouseminen on. Oon miettinyt myös Emfit QS -laitetta petarin alle, jolloin olisi kärryillä koko ajan missä mennään myös palautumisten suhteen, esim. keväällä ja kesällä kun mukana on myös kunnon tehot treeneissä.

Wattbike on ollut nyt kotona 1,5 kuukautta eli puolet vuokra-ajasta, mutta on terveyden takia ollut tosi vähällä käytöllä. Se kyllä harmittaa. Ehkä mä tästä seuraavaksi hyppään sen selkään viettämään perjantai-iltaa! 🙂

4 kommenttia

 1. ml kirjoitti:

  Hei!

  Käyn aina joskus lukemassa blogiasi kun itsekin olin kiinnostunut triathloniin siirtymisestä kun harrastan juoksua ja olen nyt vuoden treenannut uintia. Onnistuin sen sijaan saamaan itseni alipalautumistilaan kun en pienen lapsen äitinä ihan älynnyt huomioida yöunia, syömistä ja muita rasitukseen vaikuttavia asioita. Pääsin ihan sairaalaan asti. Kun kirjotit raudasta niin menin itsekin tsekkaamaan rautatasoni ja sieltä ilmeni raudanpuute joka nähtävästi oli ollut jo pidemmän aikaa. Nyt olen itse rautakuurilla ja toivon että saan itseni pikkuhiljaa taas kasattua kuntoon 🙂 Kiitos paljon että kirjoitit raudanpuutesta, tästä on ollut paljon apua ! Paljon tsemppiä treeneihin ja toivottavasti pääset pian kuntoon :)!

  Terkut,
  ML

  • Ninni kirjoitti:

   Harmi, että asiat tulee opittua parhaiten aina kantapään kautta. Varmasti tuo raudanpuute oli sulla yksi syy alipalautumiseen. Hyvä, että tekstistä oli hyötyä! Kiitos, ja samoin sinne!! 🙂

 2. JL kirjoitti:

  Muista myt sitten palautella kunnolla ja pitkään. Kroppa pitää saada tasapainoon ja arvot kuntoon että jaksat keväällä treenata. Tee alkutalvi kevyesti ja pistä paikat kondikseen niin tulee hyvä tulos kesällä.
  Ps: mikähän tämän seudun naisia vaivaa, vaimolla sama kilpirauhas juttu.

  • Ninni kirjoitti:

   Yritän kovasti! Vielä ei ole hinkua mihinkään vk-treeneihin, mutta on kyllä hankalaa odotella ja odotella tällaiselle kaikki tänne heti nyt -tyypille. 😉 Mutta toisaalta tuo väsymys on hyväksi, ei tuu tehtyä liikaa. 🙂 Joo, paljon on nykyään kilpparivaivoja. :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.