Hae
Ninnin energianurkkaus

Itteni analysointia

Mainitsin ennemmin, että kannattaa ehdottomasti mittailla ortostaattista ja aamusykettä, kun kaikki on hyvin ja normaalisti. Mulla ei ole tällaista vertailudataa ole. Vain yksi päivä, kun olen testaillut uutta Polar V800 mittariani syksyllä 2014. Polarissa on siis ortostaattinen testi: 3min makuulla, sitten ylös seisomaan kolmeksi minuutiksi. Siitä kello ilmoittaa leposykkeen, huippusykkeen ja sykkeen seisten. Mutta näiden lisäksi myös RMSSD-arvot, joka tarkoittaa siis sykevälivaihtelua ja kertoo autonomisen hermoston palautumisesta.

Vertailudatapäivänäni syksyllä 2014 kertoo Polar Flow:ssa, että olen tehnyt kahden tunnin maastopyörälenkin ja puolisen tuntia sen jälkeen olen tämän testin tehnyt. Data alla. Tärkeintä mulle on ollut huomata nykyisiä arvojani vertaillessa, että syke seisten todellakin on ollut lähellä leposykettä, vaikka treeni alla onkin.

Syyskuu 2014.

Pahimmillaan kuun alussa mittaillessani leposyke oli 75-80, ja syke seisten oli jopa 120. Oikein tykyttäessä 130. RMSSD lukemat hyvin pieniä. Tiedän, että leposykkeen pitäisi olla alle 60, koska parhaimmillani oon saanut 61 ja siinä on jo tuntunut olo normaalilta, kun sykkeet ovat menneet välillä alle 60.

Tämä on tammikuun alkupuolelta yhden oikeasti todella huonon yön jälkeen, kun aamuyön valvoin alkuyön heräilyjen lisäksi. Uni on todella tärkeää!!

Seuraan leposykkeen tippumista. Alkuun se oli 75-80, ja kun sain parempia öitä alle eli oikeasti jo kunnon pätkiä unta, enkä herännyt jatkuvasti, niin se on tippunut 61-68. Huippusyke ja syke seisten on tullut myös alas, mutta silti ylösnousun jälkeen syke jää edelleen normaalia ylemmäs. Ja siis huomaan sen ihan itse, että kuinka syke lyö ja mikä on normaalifiilis, kun makaan tai seison.

Parempaa jo!

Parempaa jo!

Kun sykkeen käytös on normaali, niin sitten voi miettiä vk-treenejä. Siihen asti mittailen iltaisin ja aamuisin, koska samalla näen, että oliko yö palauttava vai päivä vai miten. 🙂

Ke-to yö pari viikkoa sitten oli toinen yö, kun en heräilly jatkuvasti.

Ke-to yö pari viikkoa sitten oli toinen yö, kun en heräilly jatkuvasti ja se näkyi heti kunnon palautumisena.

 

Viime viikon torstai.

Kaitsun kanssa oon jutellut, kun hän käyttää Emfit QS -mittaria, että alle 20 RMSSD arvot ovat huonoja. 30-40 on normaalia treenien lomassa ja 60 kertoo jo palautumisesta. Mä en ole saanut vielä yhtäkään RMSSD-arvoa seisten yli kahteenkymppiin aamulla, siinä selkeästi huomaa kuin sykkeet on korkealla ja sykevälivaihtelu kertoo siitä myös. Iltaisin RMSSD seisten on yleensä yli 20, mutta aamuisin ei.

Menin eilen nukkumaan kahdentoista aikaan, nukuin kyllä 9,5 tuntia, mutta koska en nukkunut kotona, niin heräilin useasti. Lepo-RMSSD nousi yön aikana 40 –> 41. Eli käytännössä yö ei palauttanut ollenkaan.

Nämä ovat hyvin mielenkiintoisia, ja seuraan näitä nyt tarkkaan. Kaksi viikkoa rautakuuria takana, ja niin odotan, että nuo sykkeet neutralisoituu, eikä tarvisi tuntea kuinka sydän lyö. Se saa lyödä huomaamattakin. 😉 Nuo RMSSD arvothan eivät kerro lihaksiston palautumisesta, se pitää myös muistaa.

4 kommenttia

 1. Aqua Plus Tuuli kirjoitti:

  Moi Ninni! Huomioi että RMSSD-arvossa ei näy palautumista jos ei ole rasitustakaan. Tätä piti Kaitsun kanssa myös pohtia kun hän tuskaili että miksi palautusarvo on huono. Syynä oli vain kevyt päivä.

 2. S kirjoitti:

  Tustao RMSSD tai sykevälivaihtelusta yleisestikin ei kai olla kovin yhtä mieltä, mitä se osoittaa vai osoittaako mitään.

  Itse kokeilin vain paikallaan makoillen kahta peräkkäistä mittausta ja RMSSD arvot olivat 72 ja 93, eli ainakaan kovin tarkka se ei ole.

  • Ninni kirjoitti:

   Okei, aika jännä! Mä oon mitannut muutaman kerran peräkanaa ja heittoa on ollut korkeintaan 5 pykälää. Ja paremmat luvut aina tokalla kerralla, kun siihen alle on nyt tullut rauhallista oloa jo sen 6 minsaa. Joskus on isompia eroja, kun on tykyttänyt ja siksi oon mittaillut uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.