Hae
Ninnin energianurkkaus

Olkapään kanssa lisätutkimuksiin

Kävin tänään ortopedillä olkapääni kanssa. Kerrataanpa alkuun, että mikä ongelmana on. Lokakuussa ironman, marraskuussa 5 viikkoa ironmanin jälkeen kävin uimassa ja käsivarteen sattui, en saanu voimaa uintiin ja uinnin jälkeen en saanut pariin päivään takkia kunnolla päälle. Unohdin tämän, kun sairastelin keuhkoklamydiaa pois. Seuraava uintikerta tammikuussa 6 viikkoa edellisen kerran jälkeen, ja sama juttu kuin marraskuussa. Muistin heti edellisen uintikerran ja saman säryn.

Hieronta ja kinesioteipit auttoivat saamaan kättä käyttökuntoon, mutta uinnin jälkeen tilanne oli aina sama. Myös leposärky öisin oli inhottavaa. Muutaman fyssarin tapaaminen, ja kaikki totesivat saman: lapatuen heikkous ongelmana. Lapatukea tarvitaan käden toimintaan. Peilistä näkyy kuinka kipeän puolen olkapää on korkeammalla kuin toinen. Lavan lihas ei ole kunnolla paikoillaan, ja jos painan lapaa alaspäin, niin selästä näkyy, kuinka lapaluu tulee samalla ulospäin. Kättä en siis saanu edestä enkä sivulta ylös.

Olenkin vain potkinut räpylät jalassa (koska ilman räpylöitä en pääse mihinkään :D) ja samalla kuntouttanut lapaa jännittämällä sitä. 2500-3000m potkut on vaihtuivat ensin niin, että 1000m potkujen jälkeen 200m uintia räpylöillä. Koko ajan potkuja vähentämällä ja uintia lisäämällä. Todella hitaasti tämä on kuitenkin käynyt. Huhtikuun alussa mietin, että kolmen kuukauden kuntoutuksen jälkeen tuntuu edelleen, että olen ihan lähtöpisteessä ja aattelin, että voi olla jopa niin, etten selviä kesän kisojen uinneista.

Nyt olen uinut sellaista 1500m ja potkinut 1000m, molempia pätkissä ja räpylöillä. Oon kokeillut uida ilman räpylöitä muutaman kerran 100m, sen saan tehtyä. Mutta 200m on liikaa. Viime viikolla kokeilin myös 5x50m reipasta, mutta käsi ei sitä kestä. Siinä joutuu käyttämään voimaa sen verran, että kovempi vihlominen alkaa heti. Sama juttu on ilman räpylöitä uimisessa, räpylät keventää käsivetoa sen verran.

Hyvin vähän oon siis kättä nostellut ylös verrattuna vaikka tammikuuhun, mutta aiemmin en saanut edes 2,5 kilon painoa ylös. Nyt nousee 7kg paino. Salilla saan käden vietyä niskan takana olevaan tankoon kiinni, mutta sen jälkeen sitä on vaikea ottaa sieltä pois. Takin saan päälle, en ole moneen kuukauteen tehnyt kädellä niin paljon asioita, että olisin saanut sen siihen pisteeseen, etten pysty käyttämään.

Eteenpäin siis on menty, mutta miksi sitten menin sinne ortopedille? Jos uintitaukoa on 5 viikkoa tai 6 viikkoa, niin epätodennäköistä on, että kaikki johtuisi siitä, että joku lihas on vaan lopettanut toimintansa. Olkapäätä vihloo levossakin, ja se on mietityttänyt. Joku ei ole siellä kunnossa.

Mähän olen kaatunut suksilla 15-vuotiaana ja loukannut oikean olkapään. Aikoinaan tapahtui osittainen sijoiltaanmeno muutaman kerran viikossakin, nykyään ehkä kerran vuodessa. Voi kyllä olla jo kaksi vuotta edellisestä kerrasta. Silloin olkapää kuvattiin ja se kuppi, mihin olkaluu menee on tosi laakea, ja siksi helposti olkavarsi tulee siihen reunalle. Mulla on ollut tämän vasemman olkapään kanssa samantyyppistä tuntemusta, että tuntuu, että se menisi paikoiltaan, mutta ei mene. Mutta se muljahtaa/paukahtaa jotenkin niin, että aivan kuin jotain jäisi väliin. Välillä uidessa käden liukuessa edessä tulee tietty tunne ja sitten on hetkeksi lopetettava uinti. En tiedä mitä tapahtuu, mutta ehkä se olkaluu ei ihan oikeassa kohtaa ole.

Ortopedi kuunteli mitä on, tutki käden, ja totesi, että tämä on todella löysä ja olkapää on eteenpäin. Se, missä mulla vihlontaa tuntuu, on hauiksen jänne. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin magneettikuva. Koska mun vakuutus ei korvaa kuin tapaturmien osalta, niin lääkäri laittoi lähetteen keskussairaalaan. Sanoi myös, että siellä on tarkempi magneettilaite ja jos olkapää pitää operoida, niin siellä ollaan valmiiksi. Kovin paljon lääkäri ei kättä väännellyt, mutta kun pääsin autoon, niin olkapäätä vihloi ihan hirveästi. Se kyllä kertoo, ettei se ihan ok ole. Samoin nyt on taas vaikeampi saada kättä ylös.

Mä en ole leikkauksen kannalla, koska olkapään kuntoutus ei ole koskaan mikään helppo ja nopea. Enkä halua sitä vielä miettiä turhaan, kun ei tiedä mikä siellä on vikana. Mutta sen verran miehen kanssa asiasta keskusteltiin, että jos se pitää operoida, niin se tehtäisiin mahdollisimman pian, jotta treenit saisi jatkua kohti kesää 2020. Tämä kesä on muutenkin vähän jo ohi. 😀 Mutta ei mennä nyt asioiden edelle, odotetaan magneettikuva ja sitten lääkärin kommentit.

Se pitää kyllä vielä sanoa, että kun on uinut monta kuukautta räpylöiden kanssa ja sitten ui pätkän ilman, niin tuntuu ihan älyttömän kevyeltä! Tuntuu, että potkut menee ihan läpi ja että jalat olisivat olleet ihan pinnassa. Ja uintiasento on parempi. En tiedä oliko, mutta siltä tuntui. Jos tämä ei paranna mun uintiasentoa, niin ihme on! 🙂 Kaikissa ongelmissa on aina jotain hyvää, niin se vaan on.

Täytyy sanoa kyllä, että kun 23 vuotta on oikea olkapää vaivannut, niin en olisi ikinä arvannut, että vasemmasta tulee vielä ongelmia. Mä en kuitenkaan tästä ota mitään stressiä, mä jatkan kuntouttamista ja uimista räpylöiden kanssa, ja katellaan mitä tuleva tuo. Nyt vaan tehoja pyörällä ja juosten, otetaan ne uintitehot sitten joskus tulevaisuudessa. Suunnittelin jo treeniviikkoa kesällä Ylläksellä taas, olis niin mahtavaa! <3

LUE MYÖS:

Mitä näin nyt on: kunto, itsetunto, kehopositiivisuus..

Henkisen puolen vaikutus alipalautumiseen

Olkapäät riesana

SEURAA MINUA 

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER

BLOGLOVIN | BLOGIT.FI

4 kommenttia

 1. Kipa kirjoitti:

  Voi ei 🙁 Olkapääongelmat on niin ikäviä. Potkutreeneihin saa kivasti vaihtelua kylkipotkuilla, molemmat kädet kyljissä potkuilla ja potkuilla selällään, parantavat uintiasentoa lisää, eikä käy niin tylsästi. Noilla selvisin hengissä tylsistymättä totaalisesti omista potkutreeneistä aikanaan. Tsemppiä!

  • Ninni kirjoitti:

   Kipa, sä oot ollut tämän olkapään kanssa mielessä monta kertaa! Myös mahdollisen leikkauksen, kuntoutuksen ja lopputuloksen kannalta. Millä mallilla sun olkapää on nykyään? Ja kiitos vinkeistä, kylkipotkut lähtee kokeiluun. 🙂 Ja kiitos tsempeistä! <3

 2. Kipa kirjoitti:

  Kiitos kysymästä, mun olkapää on ihan hyvä. En voi pahemmin uida (no, kyllä se kestää jonkun kilometrin osissa kerran viikossa, mutta ei se oikein motivoi) ja pystypunnerrus on pannassa, mutta muuten ei ole ongelmia. Leikkausten jälkeenhän se oli kipeä varmaan pari vuotta joka päivä, mutta sitten jotain tapahtui ja ei se ole enää kipeä kuin jos intoudun uimaan liikaa 😀
  Voinpahan juosta enemmän…

  • Ninni kirjoitti:

   Onneksi ei ole enää kipeä, mutta joo muistan tuon, että leikkauksen jälkeen oli pitkään kipeä. Se on niin hyvin muistissa, että en mielelläni omaakaan kättäni leikkauta, jos ei ole pakko. Toivottavasti ei ole. 🙂 Sulla onneksi tuo juoksu kulkee!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *