Hae
Ninnin energianurkkaus

Olkapään takakapselin kireys

Mä jatkan taas tällä mun olkapääasialla. Kävin nimittäin viime perjantaina olkakirurgi Harri Heliön vastaanotolla. Hänellä on kokemusta niin paljon urheilijoiden olkapäistä, että mielenkiinnolla kuuntelin hänen mielipidettään omasta olkapäästäni. Tiedossa siis oli takakapselin kireys sekä magneettikuvien löydökset.

Kerroin faktat ongelman kestosta, kivuista, uintitauoista sekä kuntoutuksista. Heliö kyseli ja teki testejä, mitä mulle on aiemminkin tehty. Voimat on kohdillaan, eikä erityistä kipua missään asennoissa tule. Kättä on vaikea viedä ylös. Erityisesti hän kiinnitti huomiota takakapselin kireyteen, mikä oli huomattavaa. Kuvissa näkyi ödeemaa bursassa, paksuuntumaa / ahtaumaa CA-ligamentin kohdalla, ei merkittävää labrum-vauriota. Viittaa heittäjän olkavammaan.

Heliö sanoi, ettei ole oletettavissakaan, että tällä olkapäällä uidaan. Sanoi myös, että takakapselin kireys ei poistu, vaikka pitäisin 3kk tai 12kk uintitaukoa. Olen venytellyt takakapselia nyt kahden kuukauden ajan kerran päivässä, mutta se ei riitä. Heillä on ollut tutkimusryhmä, joista osa venytti kerran päivässä, osa kaksi ja osa kolme kertaa päivässä. Ne, jotka venyttivät kerran päivässä, niin heillä ei tapahtunut muutoksia. Muutoksia alkoi tapahtua, kun venyttelyä oli päivässä kaksi tai kolme kertaa. Tämä selittää sen, että vaikka olin loppuvuodesta keuhkoklamydian takia tekemättä mitään, niin vaiva ei poistunut. Tai uintitauot eivät ole ongelmaa poistaneet. Mitä enemmän kättä käytän, sitä enemmän on kipuja, leposärkyä ja yösärkyä.

Hän sanoi myös, että kun olkapää on takaa kireä, niin se voi tuntua edestä löysältä. On myös joskus nähnyt tilanteita, että on korjattu edestä löysänä olevaa olkapäätä ja todellisuudessa on ollut takaa kireä. Mulla tätä löysyyden tunnetta siis on ollut, pystyn hyvin tuolla toisella olkapäällä (joka on 24v mennyt osittain sijoiltaan tuhansia kertoja) tunnistamaan tämän.

Röntgenlääkäri laittoi ultraäänen avulla mulle kaksi kortisonipiikkiä, toisen nivelkapseliin ja toisen bursaan. Ja nyt kuukauden mun pitää olla todella aktiivinen venytyksien suhteen. Eli tuon ajan, kun kortisoni vaikuttaa. Sen jälkeen jatketaan venyttelyä parin kuukauden ajan, jos näyttää, että venytyksestä on apua. Nyt siis kolmesti päivässä, ja sen jälkeen kahdesti.

Olkapään tulee liikkua normaalisti, mutta ylivenyttämistä tulee varoa. Tyypillisesti olkapään takaosa on taipuvainen kireyteen, tällöin ongelmana on nk. takakapselin kireys. Olkapään nuppi ei pääse omalle paikalleen, vaan on liiaksi edessä suhteessa kuppiin. Ongelma altistaa kiertäjäkalvosimen etuosan hankaukselle ja on tyypillinen supraspinatuksen (kättä ylös nostava lihas) ärsytyksen aiheuttaja. Lähde: Pihlajalinna

Koska kyseessä ei ole pelkästään takakapselin kireys, vaan lisäksi kuvissa on nähtävissä muutoksia, niin takaporttina on tähystys. Jos liikkuvuuden lisääntyessä en saa kättä kivuttomaksi ja uintikuntoon, niin sitten tähystyksessä takakapselin kiinnikkeet nips ja naps, ja jänne hiotaan suoraksi. Ei ihan noilla sanoilla sanonut, mutta käytännössä noin. 😀 Sen jälkeen pitäisi olla käsi kunnossa.

Heliö kertoi todella tarkasti esimerkkiolkapään avulla, että mitä mulla tapahtuu ja miksi lapa nousee. Kun olkanivel kääntyy, niin lapa tulee mukana. Niin ahtaalla nivel on. Esimerkiksi tänään juostessa 50 minuuttia tunsin olkapään koko ajan. Se on hyvin kireäntuntuinen, ahdistava. On käynyt nyt useasti mielessä kuinka Keskisen Marjo (hieroja) on jo muutaman vuoden maininnut tuosta yhdestä kohdasta hartiaa, että se on mun akilleen kantapää. Aina kireä. Ehkä sitä rappeumaa ym. sinne on kehittynyt ajan myötä, ja siksi tuntuu niin kireältä aina.

Perjantaina mulla oli olkapää todella kipeä kortisonipiikkien jälkeen. Lauantainakin vielä, mutta pärjäsin vähemmällä särkylääkkeellä. Treenit toki jäi tekemättä. Sunnuntaina otin olkapäästä lähtökuvat, ja kerran viikossa pitää kuvata mihin asentoon käsi kääntyy. Silloin näkee, että onko venyttelystä hyötyä. Kahden viikon päästä soitan lääkärille, ja kerron missä mennään. Jos venyttely auttaa, ja olkapäällä pystyy muutoksista huolimatta uimaan, niin olisi ihan mahtavaa! Keskimäärin 2-3x päivässä venyttely helpottaa kireyttä 20 astetta kuukaudessa, mulla kireyttä oli 60 astetta, joten ottaisi kolme kuukautta. Toinenkaan käsi ei ole läheskään nollassa, vaan siinäkin on kireyttä jonkun 40 astetta. Joten aika nopeasti ne ovat samalla tasolla. Nyt siis venyttelen myös toistakin kättä.

Tässä hyvä youtubevideo takakapselin venytyksestä, ja Heliön kommentteja tutkimuksista myös.

LUE MYÖS:

Olkapään kanssa lisätutkimuksiin

Olkapäät riesana

Triathlonkisat peruttu – kiertäjäkalvosinoireyhtymä

SEURAA MINUA 

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER

BLOGLOVIN | BLOGIT.FI

2 kommenttia

  1. Mikko kirjoitti:

    Miten olkapään kanssa kävi? Tuliko venytyksillä kuntoon?

    • Ninni kirjoitti:

      Venytyksien (ja kortisonipiikkien) avulla sain käden siihen kuntoon, että pääsin aloittamaan uinnin. Ei ole vieläkään täydellinen ja vaivaa jonkin verran, mutta pystyn uimaan. Vasta joulukuussa sain siihen ensimmäisen kerran voimaa, tai käsi tuntui siltä kuin joskus aiemmin. Eli 4kk kortisonipiikkien jälkeen. Uintivauhdit eivät kohtaa aikaisemman menon kanssa vielä, mutta vaatisi uintia paljon. Kättä myös joudutaan avaamaan säännöllisesti, eli joku on pielessä. En tosin oo enää venytellytkään, eli se pitäisi ottaa uusiksi ohjelmaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.