Hae
Ninnin energianurkkaus

Juoksutestin tulokset

Kävin siis viime perjantaina juoksutestissä, vaikka edellinen juoksutesti oli vain viisi viikkoa aiemmin. Viimeksi mulla oli flunssa alla, ja olin jo treenannut ja tuntui ihan hyvältä tehdä testi, niin silti oon miettinyt tässä kuukauden aikana, että onkohan sykkeet täysin ok. Viikko edellisen testin jälkeen mulla vähän leposyke tippui, ja vaikka oon nostellut vauhtia, niin silti syke jää tosi matalalle. Koska kevättä kohden kovemmat treenit lisääntyy, niin aattelin, että nyt on asia varmistettava. Ja vielä kun tämä korona-tilanne Suomessa on tällainen, ja moni yrittäjä joutuu koville, niin halusin entistä enemmän käyttää Aqua Plussan Testausaseman palvelua hyödyksi.

Tehtiin juoksutesti täysin samoilla nostoilla kuin viime kerralla, joten nähtiin erot täsmälleen. Paitsi viimeistä kuormaa nostettiin kolme sekunttia. Ja kyllähän se alkoi mukavasti laktaattien osalta jo ihan peruskestävyysvauhdissa. Jokaisessa kuormassa oli pienemmät laktaatit kuin viime kerralla. Parasta oli 5:27min/km vauhdin laktaatit 1,4 ja vielä 5:00min/km laktaatit 2,0.

Aerobisen ja anaerobisen kynnyksen määritteleminen ei ole yksinkertaista, vaikka monesti aatellaankin, että n. 1,8-2,0 laktaatit on aerobinen kynnys ja reilu 3 on anaerobinen kynnys. Siihen vaikuttaa kaikki muutkin laktaatit ja kuinka ne nousee, mikä on kunto jne. Tällä kerralla ei otettu hengityskaasuja, joista saa sitten pääteltyä vielä lisää. Jollain aerobinen kynnys voi olla 1,3 laktaateissa ja toisella 2,1. Mulla on itselläkin yksi sellainen testi, missä lähdettiin liikenteeseen 2,5 laktaateista ja alimmillaan tippui 2,1:teen. Siinä oli onneksi hengityskaasutkin mukana, niin auttoivat kynnysten määrittelyssä.

Pari vuotta tässä on jo Kaitsun kanssa ollut puhetta, että kun saisi aerobisen kynnyksen vauhtia nostettua sen 20s/km eli 5:20min/km vauhtiin, niin olisi taas paljon eteenpäin. No nyt se sitten tapahtui!! Aika mahtavaa!

Sain ohjeeksi jatkossa juosta treenejä enemmänkin vauhdin mukaan kuin sykkeiden. Kun täällä Lakeuksilla on sen verran tasaista, niin se on helpompaa kuin mäkisemmissä olosuhteissa. Ja siihen alkuperäiseen tuntemukseen.. Edellisen testin mukaan aerobisen kynnyksen syke 164-167, nyt 163-167. Samoin anakynnys heitti yhdellä. Eli jälleen vaan nostellaan vauhteja ja pidellään sykkeet samoissa. Mä en oo ihan vielä päässyt tähän mukaan, mutta eiköhän kevään aikana jo oo paremmin ymmärrys, että mitä vauhteja sitä pystyy peekoolla oikein juoksemaan. 🙂 Ja siksi tämä on tosiaan hankalaa, kun niin pitkään oon tahkonnut samoja vauhteja. Juoksutesti oli siis paikallaan.

Jos testi menee hyvin, niin joudun kuulemma vielä core-hommiin. 😀

Tykkään tehdä testit juoksumatolla, koska olosuhteet pysyvät aina samanlaisina. Vauhti ei vaihtele, kuten se voi tehdä esimerkiksi kentällä tehtävässä 6x1000m testissä. Jolloin sykekin voi heitellä. Tykkään myös, ettei yleisöä oo paljon ja saan rauhassa tehdä testiä.

Sain yhdeltä seuraajalta kyssäriä, että eikö mua vaivaa kertoa niin tarkalleen mun kunnosta? Koska esimerkiksi kilpakumppanit näkevät nämä. Mä ajattelen niin, että jos joku nappaa SM-mitalin multa siksi, että on saanut nostettua kuntoaan paremmalle tasolle kuin mulla sillä, että tietää mun tuloksia, niin se on sitten sen ansainnut. 🙂 Silloin oon häntäkin jollain tapaa motivoinut. Omaan treenaamiseenhan voi vaikuttaa ja se nostaa kuntoa, mutta vaikea jotain rajaa on ylittää vain siksi, että joku toinen on siinä kunnossa. Kyllä mulla on monta tuttua ja ystävää, joiden menoa ihaillen ja tiedän heidän kuntonsa. Puolin ja toisin toisiamme tsempataan. Viivalla ollaan jossain vaiheessa ja silloin kisataan, mutta kuitenkin toisiamme kannustaen! <3

Ja sitten taas haluan myös näitä itselleni talteen. Ja vielä yksi syy. Itsestäni on ainakin kiva nähdä jonkun toisen kehitystä ja miettiä, että voisinko itse olla siinä samassa vuoden tai viiden päästä. Ne, jotka ovat seuranneet pitkään, tietävät, että juoksin ensimmäisen puhtaan maratonin reiluun viiteen tuntiin. Paras ironmanin maraton on 4:18, ja tavoite on saada juoksuaikaa koko ajan lähemmäs neljää tuntia. Tai että ensimmäinen puolimaraton oli 2:20 ja viimeksi puolimatkan triathlonissa juoksin 1:51. Jos näistä joku saa jotain, niin silloin nämä on ollut tarpeen julkaista. 😉

LUE MYÖS:

Juoksutestistä hyvää ja huonoa

Testeissä #aquaplustestaus

SEURAA MINUA 

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER

BLOGLOVIN | BLOGIT.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *