Hae
Ninnin energianurkkaus

Ferritiini, D-vitamiini ja muut verikokeet (sis. alennuskoodi verikokeisiin)

*Sisältää mainoslinkkejä

Kun 2017 vuonna voin huonosti ja etsin syytä jaksamattomuuteen, törmäsin ensimmäistä kertaa raudanpuutteeseen ja d-vitamiinin puutteeseen. Sen jälkeen olen säännöllisesti kontrolloinut ferritiini- ja d-vitamiiniarvoja. Ja koska oon sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa reilu 20 vuotta, niin totta kai olen otattanut nekin arvot ja muita kiinnostavia asioita magnesiumista lähtien. Ja tämä on niin helppoa nykyään, kun ei tarvitse edes lääkärin lähetettä. Nappaan vain *Puhti.fi-palvelusta haluamani paketin tai yksittäiset verikokeet, ja varaan verikokeisiin ajan. Nykyään onnistuu Seinäjoellakin käydä verikokeissa, kun verikokeet otetaan Mehiläisessä. Iso plussa! Tulee näin paljon halvemmaksi kuin verikokeissa käyntejä yksityisellä muuten.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kävin tuossa 2017-2020 vuosina useita kertoja verikokeissa kontrolloimassa arvoja. Nyt kun ovat olleet ok, niin edellinen kerta ennen tätä syksyä oli syksyllä 2020. Silloin jouduin uusimaan kilpirauhaslääkkeeni reseptin, ja itsellä ei ole ollut nimettyä erikoislääkäriä tässä asiassa koskaan, vaan reseptiä on uusinut milloin kukakin. Viime syksynä kävin työterveyslääkärillä pitkittyneen pääkivun kanssa, ja pyysin samalla uusimaan reseptin. Hän kuitenkin oli sitä mieltä, että pääkipu voi johtua siitä, että olen liikatoiminnan puolella ja mun annostus on todella iso. Yritin sanoa, että oon jo useita vuosia syönyt samaa määrää, viimeksi 2017 on tehty pieni nosto lääkeannokseen, kun TSH oli noussut mulle huonolle tasolle ja tunsin sen voinnissa. Hän kuitenkin käski mennä endokrinologin vastaanotolle eli alan erikoislääkärille. No mä olin toki työterveyslääkärin kanssa eri mieltä, ja sanoinkin, että mun TSH saa olla alle viitearvon. Hänellä oli siis tuoreet verikoearvot nähtävillä.

Nyt vuoden jälkeen, kun reseptin uusiminen pian tulisi ajankohtaiseksi, niin varasin itselleni endokrinologin vastaanottoajan. Seinäjoella näitä erikoislääkäreitä ei ole, joten suuntasin Tampereelle. Kerroin miksi tulin ja että vointi on nyt hyvä, mutta hakusessa lääkäri, jonka kanssa jatkossa voisin näistä asioista keskustella. Hänellä oli nähtävillä muutama viikko aiemmin otetut arvot TSH, T4V ja myös T3V. Totesi, että nämä ovat oikein hyvät ja mulla saa TSH olla alle viitearvon. Luultavasti mun oma kilpirauhanen ei toimi enää ollenkaan, eikä tulevina vuosina muutoksia lääkitykseen tule. 30 vuoden päästä lääkitystä varmasti joudutaan tiputtamaan, mutta sinne on vielä aika kauan aikaa. Hän uusi reseptin ja muutti sen takaisin vanhaksi, että lääkettä riittää ja resepti riittää sen kaksi vuotta kerrallaan.

Tuosta käynnistä tuli tosi hyvä fiilis, mä tunnen kroppani ja mä olin oikeassa. Oon mielenkiinnosta ottanut myös T3V-arvoa, mutta lääkäri oli sitä mieltä, että mun tapauksessa ei tarvi. TSH ja T4V riittää, ja jos niissä on jotain, niin sitten voi varmistaa T3V-kokeella. Olin varannut lääkärin päivälle, jolloin Aqua Plussalla oli treeniohjelmassa Pispalan portaat. Kuvitus sieltä. Oli tosi hyvä treeni viime tiistaina.

Mulla on tosiaan tuo vajaatoiminta ollut jo sen 21 vuotta, niin oon myös oppinut tunnistamaan siihen liittyviä oireita. Kun lääkitys alkaa olla liian pieni, niin väsymyksen lisäksi olen saamaton. Eli se vajaalla oleminen mulla ei ole vain pelkästään sitä, että nukuttaa eikä huvita. Silloin en tosiaankaan jaksa, en saa oikein mitään aikaiseksi. Nuorempana en tajunnut itse tästä ja arvoista mitään. Muutama vuosi takaperin pyysin terveyskeskuksesta kaikki labra-arvoni niin pitkälle kuin löytyy, ja vaikka en niitä aivan sairastumiseen asti saanut, niin en ihmettele, että oon ollut niin väsynyt raskauksien aikana tai niiden jälkeen. Jos TSH on 10 (viite 0.4-4.5), niin voi olla, ettei hirveästi mitään jaksa. Tuolloin hormonitoiminnan muuttuessa myös kilpirauhasarvot heittelivät rajusti. Elämä onkin paljon helpompaa, kun ne nykyään pysyvät tasaisina. Mä oon nykyään aikamoinen kyseenalaistaja. 😀 Jos oon itse eri mieltä kuin joku ammattilainen, on kyse sitten lääkäristä tai vaikka valmentajasta, niin haluan saada siihen perustelun. Ja uskallan myös kysyä sitä. Mutta jos en asiasta tiedä mitään tai se ei mua kiinnosta, niin uskon ammattilaisia ja en osaa edes kyseenalaistaa. Esimerkiksi politiikka. Se ei kiinnosta, ja kuuntelen fiksumpiani.

FERRIT eli Ferritiini ja D-vitamiini

No mitä nämä nyt sitten olivat. D-vitamiiniarvo oli ensimmäistä kertaa 75 eli viitearvoissa! Ferritiini oli puolestaan 28, mistä sanotaan, että viittaa raudanpuutteseen. Mulla tää on ollut aina aika huono. Enää ei sentään se 14, mitä vuonna 2017, mutta tuossa 20-50 välillä se on ollut, maksimissaan 70. Varmasti yksi syy on keliakia, jolloin imeytyminen ei ole varmaan niin hyvä kuin normaalilla ihmisellä. Kuulemma mulla olisi hyvä olla yli 80, mutta en ehkä koskaan sitä sinne saa. En tiedä mitä olo voisi olla, jos se olisi yli 80. Pitää myös muistaa, että paljon liikkuvalla se kyllä helposti on alhaalla.

Nyt kun luin vanhoja blogikirjoituksia, niin huomasin kirjoittaneeni, että 8h yöunet ei riitä ja yöunet menee aamutreenien edelle. Nythän siis nukun joka yö 8,5-9h arkenakin, enkä todellakaan jaksa mitään aamutreenejä. Olisi varmaan syytä siirtyä rautakuurille, jos se yhtään helpottaisi. Sitä paitsi huomasin kyllä menkkojen aikana, että jännästi oli pää kipeä muutamien päivien ajan siinä kohtaa. Miten näihin jotenkin turtuu, eikä näitä huomaa?

D-vitamiinin alaviitearvo oli aiemmin 75, mutta on myöhemmin muutettu 50:iin, koska ihmisillä on niin matalia d-vitamiiniarvoja. Mun mielestä tämä on väärin. Lasketaan, kun on niin matalia arvoja. Itse oon ainakin huomannut olossa alakuloisuutta, kun D-arvo on ollut 50. Pidän edelleen itellä rajana 75:a.

Alennuskoodi

Black fridayn tai oikeastaan black weekin kunniaksi *Puhti.fi tarjoaa alennuskoodilla blackweekpuhti 15% alennuksen kaikista testipaketeista ja tutkimuksista Puhdin verkkosivuilla. Lahjakortteihin koodia ei voi käyttää. Koodi on voimassa viikon eli 29.11. asti. Itse suosittelen nappaamaan paketteja, jolloin verikokeet tulevat monesti paljon halvemmaksi kuin yksittäisiä kokeita valiten. Suosin itse *liikkujan terveyspakettia ja siihen yleensä valitsen sitten jotain tiettyä päälle. Edelliskerralla multa otettiin verta 9 purkkia. 😀 Aikamoinen itsensä mittaaja täällä hei. No ainakin nykyään huolehdin itsestäni eri tavalla kuin nuorempana.

LUE MYÖS:

No se ferritiini ja d-vitamiini!

Mieliala matalalla? Tsekkaa d-vitamiini!

Syy hiljaisuuteen

SEURAA MINUA 

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER

BLOGLOVIN | BLOGIT.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.